Cum a reuşit poliţia să facă prezenţă 100% într-o şcoală din Târgu Jiu
Polițiștii au asigurat o prezență de 100% ieri printre elevii unei școli din Târgu Jiu, dar nu pentru că i-ar fi adus aici cu forța, ci pentru că le-au dat voie celor mici să le inspecteze mașinile din dotare, evident după finalizarea orelor. Cei mici au venit cu toții la școală și și-au adus părinții cu ei, după ce au aflat că vor avea voie să stea inclusiv pe locul șoferului în mașinile polițiștilor. Atrași de sirene și girofaruri, cei mici nu s-ar mai fi dați duși acasă, sirenele pornite de ei făcându-i pe locatarii din zonă se întrebe ce se întâmplă de a venit Poliția la școală…
Cine a trecut ieri la prânz prin preajma Școlii Generale Ecaterina Teodoroiu nu avea cum să nu remarce zgomotul asurzitor făcut de mai multe sirene ale mașinilor de Poliție. Nu dăduse nimeni nicio spargere acolo, cu excepția faptului că elevii de la școala amintită au avut voie să urce inclusiv la volanul mașinilor de intervenție ale IPJ Gorj. „Mâinile sus”, atât a mai apucat să spună unul dintre fericiții care a apăsat pe butonul de pornire al sirenei de la un Logan dotat cu aparat radar, după care alți elevi s-au bulucit în locul lui pentru a ajunge și ei pe scaunul râvnit de toată lumea. În zadar au încercat oamenii legii să le spună celor mici că ar trebui să le mai lase și pe fete să urce în mașini, că băieții de abia s-au dat duși din mașinile polițiștilor…
Atât de mult le-a plăcut unora că s-au și gândit să se facă polițiști atunci când vor fi mari, iar dacă ținem cont că la lucrurile acestea se gândeau copii care provin din cartierul Obreja, obișnuiți cu sunetele sirenelor doar atunci când în zonă au loc descinderi, planurile de viitor ale acestora nu sunt deloc unele de neglijat. Unii au promis chiar că renunță la chiul dacă asta i-ar ajuta să devină într-o zi polițiști. „Când eram mai mic normal că chiuleam, dar acum nu mai pot pentru că risc să rămân repetent. Vreau să ajung totuși la un liceu, să devin ceva în viață. Știți că unii țigani nu au de unde să mănânce și atunci merg la furat, dar eu aș vrea să mă fac polițist, să am o pâine sigură, nu să ajung prin pușcării”, spunea Fernando Căldăraru, un puști de școală generală.
„Ca negrii Americii”
Unul dintre părinții veniți ieri la școală pentru a vedea ce fac polițiștii pe acolo, Grigore Căldăraru, era convins că și copiii romilor trebuie să învețe carte pentru a scăpa de sărăcia în care se află mulți dintre membrii etniei, sărăcie care există în continuare, în ciuda palatelor și a limuzinelor cu care s-au pricopsit unii dintre liderii acestei comunități. „Noi, ca părinți, am vrea ca și copiii noștri să fie așa cum sunt negrii Americii pentru că ați văzut că un negru ca Obama a ajuns cel mai puternic om din lume. A învățat însă carte și a devenit un exemplu și pentru copiii noștri. Și să știți că mai sunt și alți negri în lumea asta care sunt modele pentru copiii țiganilor pentru că noi, în fond, suntem ca negrii din America sau din Africa de Sud. Trebuie să învețe însă carte pentru că vin alte vremuri”, a spus bărbatul.
Pe șeful Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Ion Ișfan, nu l-au mirat însă deloc visele copiilor romi și mai ales dorințele părinților acestora. „Vor avea ocazia să vadă că dacă vor învăța carte vor ajunge inclusiv să conducă o mașină a Poliției Române fără nicio problemă. Ne-am bucura să avem aici, printre noi, un tânăr care să conducă măcar România, dacă nu planeta, dar totul ține de carte”, a spus șeful ISJ Gorj.
Nici un absent
Oamenii legii nu au strigat ieri catalogul în curtea școlii, dar au constatat cu bucurie că la ore au fost prezenți toți elevii, lucru mai rar întâlnit. Până și liderul etniei, Nelu Pavel, s-a declarat încântat de acțiunea polițiștilor, fiind convins că cel puțin câțiva copii se gândesc de acum încolo să devină oameni ai legii. „Poliția nu e Bau-Bau pentru nimeni, nici pentru țigani și nici pentru copiii lor. Și cei în uniformă sunt părinți, au copii, iar noi, în Gorj, nu avem discriminare, nu există țigani și români, de aceea spun că e o acțiune benefică și eu sper ca elevii să înțeleagă că trebuie să vină la școală”, a spus Pavel.