Crede că școala ar trebui demolată
O unitate de învățământ din comuna gorjeană Glogova, unde învățau aproximativ 40 de elevi, stă închisă de la cutremurele care au zguduit județul Gorj în luna februarie 2023.
Clădirea construită în anul 1908 a fost grav afectată de cutremure, iar autoritățile locale au decis atunci închiderea ei și relocarea elevilor în alte instituții de învățământ din comună.
Autoritățile locale speră să obțină acum bani pentru construirea unei noi școli. "Avem trei școli în comună, dar mai funcționează două, pentru că una a fost închisă după cutremurele din 2023. Este destul de fisurată și avariată, că să zic așa. Noi am făcut documentația necesară și sperăm să obținem finanțare prin programul "Școli sigure la cutremur", lansat de Ministerul Dezvoltării. Școala este în scenariul de risc seismic 1 adică este foarte afectată. S-au făcut niște calcule și ar fi mai ieftin să o demolăm și să o construim de la zero decât să o reparăm, mai ales că este din 1908", a spus primarul comunei Glogova, Gheorghe Alpredi.
Peste 120 de clădiri au fost avariate în Gorj ca urmare a cutremurelor produse anul trecut. Printre acestea se numără 27 de unităţi de învăţământ, 17 instituţii publice, o unitate medicală, 20 de lăcaşuri de cult, 24 de blocuri de locuinţe şi două obiective turistice.
Reamintim că în februarie 2023, în Gorj au fost seisme cu magnitudinea de 5,2 și 5,7 grade pe scara Richter, urmate de sute de cutremure mai mici.