Condimentul care poate să strice compoziţia cârnaţilor de casă

Cârnații de casă sunt nelipsiți de pe masa de Crăciun, mai ales dacă sunt preparați în casă. De regulă, cârnații se pregătesc imediat după tăierea porcului iar de condimentele folosite depinde gustul cârnaților. 

Cârnaţii de porc sunt un preparat specific sărbătorilor de iarnă, ei fiind nelipsiţi de pe mesele de sărbători. Deși în supermarketuri se găsesc tot soiul de cârnați, pentru toate gusturile, gospodinelor preferă să-i prepare acasă, de Crăciun.

După ce porcii sunt sacrificați, cârnaţii sunt printre primele preparate făcute imediat și păstrate pe toată perioada sezonului rece. Rețetele de cârnați diferă de la zonă la zonă, iar gospodinele din fiecare regiune au diverse moduri când vine vorba de cârnații făcuți în casă.

De obicei, ingredientele de calitate și condimentele potrivite fac diferența la cârnații de casă. Dacă exagerați cu anumite ingrediente, gustul lor nu va mai fi la fel de aromat, delicios și suculent. Iată cum se preparată cârnații de casă, după rețeta tradițională. 

    3 kg carne tocată de porc, fleică sau pulpă

    100 gr usturoi

    1 mână sare mare

    20 grame boia

    15-20 grame piper

    sare grunjoasă

    bicarbonat de sodiu

    puţin oţet pentru curăţarea intestinelor.

Mod de preparare:

Înainte de a vă apuca de carnați, carnea tocată trebuie să aibă destulă grăsime, circa 2/3 carne şi 1/3 grăsime să fie în compoziţie. În plus, intestinele folosite sunt cele subţiri de la porc. Ideal este ca intestinele să fie ținute în apă caldă cu sare, bicarbonat şi puţin oţet că să se dezinfecteze bine şi să se albească. După care se strivesc cățeii de usturoi şi se pun peste carnea tocată, împreună cu sarea. Se frământă bine cu mâinile și se lasă cam 15 minute până se topește sarea. În compoziție se adaugă și piperul și boiaua, apoi se frământă până la omogenizare. Nu puneți mai mult de 20 de grame de boia, pentru că riscați ca aceștia să iasă amari.

După ce ați terminat de frământat, se gustă o bucăţică de carne tocată pentru a vedea dacă este condimentată. După preferințe mai puneți sare sau piper! Carnea se introduce pe intestine, iar mai apoi, cârnații se înșiră pe bețe lungi și se lasă la zvântat timp de 24 de ore, într-un loc răcoros. 

Aveți grijă să nu înghețe, altfel vor plesni atunci când se decongelează!

Vizualizări: 462

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: