Partea de la porc cu cel mai fraged șorici
Cel mai moale și mai subțire șorici se află pe burta porcului, de unde se jupoaie doar cu două degete, se dă prin sare și se mănâncă lângă porc alături de un pahar cu pălincă.
Tradițional, în România porcul se taie de Ignat sau în preajma lui 20 decembrie. După ce este sacrificat și pârlit, animalul trebuie curățat de păr și spălat foarte bine.
Cea mai fragedă parte a porcului, în ceea ce privește șoriciul, este de obicei partea burții sau pieptul porcului. Această zonă are șoriciul mai fin și mai subțire datorită stratului de grăsime care îl înconjoară, ceea ce îl face să fie mai moale și mai ușor de crocantizat atunci când este gătit, cum ar fi pentru șorici crocant sau jumări.
De asemenea, zona gâtului poate avea un șorici destul de fraged, mai ales dacă porcul a fost crescut în condiții bune și procesarea sa a fost făcută cu grijă. Pentru a păstra frăgezimea șoriciului, este esențial ca acesta să fie bine opărit și curățat corect.
Un truc pentru a obține un șorici fraged este învelirea porcului cu o pătură. Așadar, după pârlit, se toarnă peste el apă fierbinte cu sare și se acoperă cu o pătură groasă pentru ca apa să intre în șorici și sa îl înmoaie. După 10 minute se dezvelește și apoi se freacă cu peria până iese la iveală șoriciul galben.
După acestea, șoriciul se freacă cu sare și mălai și se răzuiește cu cuțitul pentru a rămâne un strat cât mai moale. Se spală cu apă fiartă până șoriciul devine alb.
Șoriciul se poate frăgezi și în saramură. Șoriciul se rulează și se leagă cu ață sau se taie fășii. Se pune într-un borcan cu saramură și se ține 3 – 4 zile la frigider. Saramura se face din apă, 4-5 linguri de sare și 4-5 căței de usturoi (la un borcan de 800 de ml). Dacă se colorează de la sângele lăsat de șorici, saramura trebuie schimbată.
Ca să fie mai fraged și mai gustos, șoriciul se poate frige la flacăra aragazului sau pe grătar. Acesta se rade bine de păr, se curăță de grăsime și se fierbe în apă puțin sărată, până se înmoaie. Se scurge de apă, se usucă bine, se taie în bucăți potrivite care se frig pe grătarul încins.