Ciurel depinde de semnătura liderilor FNME. Vezi de ce!
Conducerea Complexului Energetic Oltenia nu a luat în serios întâlnirea pe care a convocat-o cu liderii de la toate federaţiile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă. La întâlnirea de vineri, de la Mătăsari, Directoratul a trimis şefi de birouri şi departamente, care nu veniseră să asculte doleanţele liderilor, ci să-i roage pe cei de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) să semneze protocolul pe care şi l-a asumat şi Federaţia Univers. Dacă ar fi semnat de federaţiile semnatare ale contractului, acel document ar putea fi asimilat ca şi act adiţional.
Administraţia a făcut mişto de liderii sindicali trimiţând la discuţii cu aceştia persoane fără putere de decizie. Dar, cu toate acestea, oamenii trimişi de administraţie aveau un obiectiv: să ia avizul FNME pentru protocolul semnat cu Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedinte Univers. Dacă administraţia obţine şi semnătura FNME, apoi sunt simplu de convins şi liderii de la Sindicatul Petrom şi Energetica, şi ei semnatari ai Contractului Colectiv de Muncă (CCM). Astfel, protocolul negociat cu Ion Ruşeţ şi alţi lideri de la FNME ar putea deveni act adiţional la CCM.
Au cerut mărirea salariilor
Liderul sindical Constantin Mitrescu a declarat că cei de la administraţie aveau temă să ia semnăturile liderilor de la FNME pentru a legaliza acel protocol. Mitrescu spune că deşi au fost chemaţi să li se prezinte situaţia financiară, la faţa locului le-a fost prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli. Liderii de la FNME spun că cei de la Federaţia Univers nu au prea deschis gura. „Nu a venit nimeni din conducere, ci doar din linia a doua. Noi am cerut să se respecte legea şi să se indexeze salariile angajaţilor. Ne-au dat să semnăm şi noi protocolul acela prin care promit ei cota de cărbune. Legea spune că trebuie să negociem un act adiţional. În tot acest timp cei de la Federaţia Univers nu spuneau nimic“, a explicat Mitrescu.
Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Rovinari, nu a putut fi contactat pentru a spune dacă într-adevăr au tăcut mâlc la această întâlnire. Un alt lider de la SMER, Gheorghe Peptan, afirmă că cei de la FNME „au vorbit“, dar că şi el a ridicat problema transportului celor zece tone de cărbune.
Protocolul „amânărilor“
Reamintim că acel protocol nu prevede explicit felul în care vor fi acordate prima de Crăciun şi cota de cărbune. În respectivul acord se discută despre acordarea a zece tone de cărbune în natură. În trecut, minerii şi energeticienii care nu foloseau cărbunele ca sursă de încălzire puteau lua contravaloarea în bani, dar o astfel de variantă va fi discutată abia în octombrie, în funcţie de situaţia financiară a companiei.
Nici prima de sfârşit de an nu a fost obţinută prin protocol, aşa cum sindicaliştii Ion Ruşeţ şi Gabriel Căldăruşe s-au grăbit să se laude. „Părţile se angajează ca în luna octombrie 2014, în funcţie de situaţia bugetară, să stabilească cuantumul şi modalitatea de acordare a primei de Crăciun”, este singura referire din protocol.
Chiar şi cu acest acord, administraţia este obligată de lege să negocieze un act adiţional. Dar dacă acea hârtie va fi semnată de toate federaţiile semnatare, atunci ea ar putea fi asimilată unui act adiţional la actualul CCM.