Cireșele de Rugi, o raritate. Pomii au fost compromiși!
Dacă în alți ani, la început de mai, localnicii din comuna gorjeană Turcinești culegeau primele cireșe timpurii, în acest an, în pomi nu a mai rămas nimic. Florile s-au ofilit după episoadele de vreme rece de luna trecută. Oamenii s-au resemnat că sunt la mila naturii și își pun speranțele în cireșele ce ar trebui să le culeagă luna viitoare.
În satul Rugi, nu sunt cireșe de mai nici pentru gust. Anul trecut, în această perioadă, oamenii culegeau primele cireșe. Acum nu sunt deloc fructe în pomi. „S-a uscat totul. Florile s-au ofilit, apoi au mucegăit și nu avem ce culege din pomi. S-a dus tot, nu mai e nimic”, a spus Ion Hortopan, localnic din satul Rugi.
Vremea capricioasă de la începutul primăverii a compromis cireșii. „În alți ani, acum, la început de mai, mâncam cireșe de mai. Acum nu avem nici de gust. E totul prăpădit. Ne punem speranțele în cireșii de iunie, care sunt mai târzii. Nu sunt foarte optimist, dar măcar am mai văzut niște cireșe și flori. Nu mai merită munca, dar nu ne putem pune cu natura”, a mai spus bărbatul.
În zona Rugi, a și nins luna trecută, iar temperaturile negative au afectat dramatic livezile. „Au fost mai multe zile la rând temperaturi negative şi mai ales cireşele de mai sunt compromise în totalitate. Sperăm ca soiurile de iunie, iulie, mai târzii să aibă o producţie acceptabilă”, a spus Valentin Priporeanu, directorul Direcției pentru Agricultură Gorj.
Până vom mânca cireșe românești, ne potolim pofta cu fructele de import. În alte zone din țară, au apărut deja cireșele importate din Spania. Un kilogram costă 100 de lei, dar oamenii cumpără la suta de grame, doar de poftă.