Centura din Târgu Jiu, construită cu ajutorul indienilor

Municipiul Târgu Jiu ar putea avea în sfârșit centura mult promisă în urmă cu aproape 10 ani. Lucrările la drumul de centură au început în anul 2014 şi ar fi trebuit finalizate în anul 2016, însă societatea italiană Collini a avut mai multe probleme, iar contractul a fost reziliat un an mai târziu. În prezent, lucrarea este executată de compania Secol.

Și cum în România forța de muncă abia dacă se mai găsește, pretențiile românilor fiind destul de mari, am ajuns să construim cu oameni aduși de peste ocean. La Târgu Jiu se construiește în echipe mixte, români și indieni.

Au plecat departe de familiile lor tocmai pentru a câștiga un salariu decent pentru ei, bani pe care îi trimit la familiile din India. Pe șantier l-am întâlnit și pe Kashmir, un tânăr dornic de muncă și care s-a adaptat destul de rapid printre români.

”România este o țară foarte bună. Muncim aici și trimitem banii la noi în țară. Sunt niște oameni foarte buni aici unde lucrăm noi. Ne înțelegem bine și cu românii, iar angajatorii sunt cei mai buni”, a spus Kashmir Lal, muncitor indian.

Managerul de proiect al centurii Târgu Jiu, Sorin Georgescu, spune că în acest moment sunt 6 indieni la Târgu Jiu, însă procedura de a-i aduce aici nu a fost una ușoară: ”În acest moment avem un număr de 6 muncitori indieni. De ce indieni? Pentru că sunt singurii pe care i-am găsit disponibili. Ei aveau drept de muncă pentru județul Cluj și am reușit să le facem drept de muncă și pentru Târgu Jiu. Este o activitate destul de grea să-i aducem aici. Este avantajos să lucrăm cu indieni. Sunt lucrări care se desfășoară în aer liber și nu există opțiuni valabile cu cetățeni din România. Din punctul meu de vedere, cea mai mare parte a forței de muncă este plecată din țară și a fost soluția prin care am reușit să completăm forța de muncă pe șantier. Este o soluție temporară și sperăm să angajăm mai mulți cetățeni români”, a spus managerul de proiect.

Georgescu mai spune faptul că cetățenii indieni sunt foarte receptivi și lucrează în echipe mixte cu români. ”I-am combinat în echipe mixte, astfel încât să învețe tehnologia pe care trebuie să o execute. Ei sunt polivalenți și sunt foarte muncitori. Lucrează împreună cu românii și învață de la ei. Sunt foarte inteligenți, învață foarte repede. Din punct de vedere am personalului, sunt din ce în ce mai puțini care se mai specializează în construcții”, a mai spus Georgescu.

Valoarea proiectului este de 44 milioane de euro.

Vizualizări: 3,203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: