CE Oltenia: Export de cărbune în Serbia, prin structuri de crimă organizată
Complexul Energetic Oltenia trece printr-o criză majoră, cu pierderi uriaşe, dar conducerea nu se sfieşte să facă noi contracte păguboase. Complexul anunţa în august 2014 că va livra cărbune în Serbia, ţară grav afectată de inundaţii. Complexul nu a participat la licitaţie, invocând în presa locală că taxa vamală de 1,5 euro pe tonă este prea mare. În paralel, la Constanţa se înfiinţa în octombrie 2014 firma BVA Coal SRL, care în noiembrie a câştigat alături de firme din Serbia licitaţia pentru două milioane de tone la preţul de 35,7 euro pe tonă. Firma de apartament cumpără de la CE Oltenia 1,2 milioane de tone de lignit cu 13 euro tona, adică sub costul mediu de producţie pe companie. Firmele implicate în tranzacţie au legături cu liderii PSD Constanţa, dar şi cu mafia petrolului din ţara vecină.
CE Oltenia a invocat motive puerile pentru a nu participa la licitaţia din Serbia, de care ştia încă din august. În schimb, a facilitat şi a trimis scrisori de intenţie favorabile unei firme de apartament nou înfiinţate din Constanţa pentru licitaţia de export a 2 milioane de tone de cărbune în Serbia. Potrivit informaţiilor postate pe site-urile oficiale din Serbia, contractul a fost semnat pe 19 noiembrie 2014, iar firma BVA COAL SRL fusese înfiinţată înainte cu o lună. Licitaţia este câştigată de grupul de firme Virom Group din Beograd, DMB Transport Ltd. Ruma şi BVA COAL SRL din Constanţa.
Firma Virom Group este controlată de sârbul Dejan Oketić, condamnat în 2008 într-un dosar numit în ţara lui „Mafia petrolului“. În afacere mai sunt implicaţi Dragan Curcic, recent eliberat din închisoare, şi un om de afaceri Zvonko Veselinovic. A doua societate din consorţiu este DMB Transport Ltd. Ruma, deţinută de Maria Mesarovic, firmă cu un singur angajat. Firma din România, a treia, prin care a încheiat CEO tranzacţia, BVA COAL SRL este deţinută de Ilie Malin-George şi un cetăţean turc Asan Ilknur, ultimul fiind şi administrator chiar din preziua semnării contractului. Această societate a fost înregistrată special pentru această afacere, în data de 23 octombrie, iar contractul a fost semnat o lună mai târziu.
Profitabilă pentru firme, nu şi pentru complex
Contratul a fost în valoare de 8.009.784.518,40 de dinari sau 35.7 euro pe tonă. Acest consorţiu de trei firme a câştigat licitaţia de livrare a 2 milioane de tone de cărbune, din care 1,2 milioane de tone le ia de la CEO. Consorţiul încasează 35,7 euro pe tonă, ori potrivit informaţiilor furnizate de CE Oltenia, producătorul de energie din Gorj dă tona de cărbune cu „13 euro/tona, la care se adaugă accize, TVA…“. Valoarea contractului semnat de CEO cu BVA este de 15.600.000 euro, potrivit informaţiilor furnizate de companie. Cum au ales BVA COAL SRL? „Nu este un contract de export. Este un contract de livrare lignit către o firmă din România, care a ofertat preţul cel mai mare/tona de cărbune dintre firmele care au cumpărat documentaţia de participare la licitaţie. Aceasta firmă asigură şi transportul şi toate cheltuielile necesare procedurilor de export“, explică CEO.
Potrivit informaţiilor din companie, sârbii au cerut cărbunele la o granulaţie mai mică astfel că a fost nevoie de instalarea unor concasoare şi adaptarea lor pentru mărunţirea cărbunelui. Drept urmare, costurile au mai crescut cu 2-3 euro pe tonă. Compania nu spune cât costă mărunţirea cărbunelui, ci doar că sunt costuri nesemnificative. „Pentru obţinerea granulaţiei cerută de cumpărător a fost adaptat unul dintre concasoarele existente şi montat pe circuitul de benzi. Costurile sunt nesemnificative, toate aceste modificări realizându-se cu forte proprii“.
Costul de vânzare, sub cel de producţie
Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, declara acum câteva săptămâni în presa economică faptul că profitul CEO din acest contract este de circa 2,5 euro pe tonă, adică aproximativ 3,7 milioane de euro. „Am obţinut un preţ de 13,5 euro pe tonă, un preţ bun având în vedere că noi îl extragem cu 10-11 euro pe tonă şi că avem oricum grămezi de cărbune nefolosit”, spune Antonie. Directorul se referă la preţul de producţie al unei tone de cărbune la carierele din Motru, de unde provine marea cantitate de cărbune livrată la sârbi. Însă, costul mediu la nivelul întregului complex este mai mare. Pe acest subiect a făcut declaraţii şi directorul general al CE Oltenia. Laurenţiu Ciurel a spus ieri că dacă ar fi pus în situaţia de a semna acest contract ar face-o din nou. „Vreau să vă spun că, dacă aş avea ocazia să vindem cărbunele 20 de ani de aici în colo cu 13 euro, cu cât îl vindem în Serbia, aş face contractul, l-aş semna necondiţionat”, a declarat acesta, menţionând că a încasat până acum 12 milioane de lei. El le-a răspuns cu o minciună celor care l-au acuzat că vinde în pierdere: “E prostie, sunt lucruri pe care nu le înţeleg. Atâta timp cât eu am în buget 50 de lei şi dau cu 58. În orice fel de aritmetică 58 e mai mare decât 50. Şi, probabil, pe luna ianuarie şi februarie, deja avem preţul la tonă sub 58, aşa că nu se pune problema să se întâmple aşa ceva“, a declarat Laurenţiu Ciurel.
Dar, complexul vinde firmei din Constanţa cu 13 euro, după Ciurel, sau 13,5 euro, după Daniel Antonie, la care se adaugă cheltuieli pentru mărunţirea lignitului. Aşadar, Ciurel susţine că produce tona de cărbune cu 50 de lei şi o dă cu 58, adică ar fi pe profit. Dar contractul cu sârbii a fost semnat în 19 noiembrie 2014, când CE Oltenia a avut, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli, un cost de 65 de lei, nu 58 sau 50 de lei!!!
Iar în bugetul pe 2015, într-adevăr Laurenţiu Ciurel propune un cost de 50 de lei pe tonă, dar tot el recunoaşte că pe ianuarie şi februarie ajunge la un cost de aproape 58 de lei. Practic, Ciurel vorbeşte de un cost pe tonă pe care speră să-l obţină în 2015! Ori cifrele arată că acest contract nu poate aduce profit. Alţii spun că acest cost de 50 de lei pe 2015 este pus intenţionat în mod eronat, pentru a explica acest preţ din contractul cu sârbii.