Prejudiciu uriaş la CE Oltenia! Zece directori, daţi în judecată!

Zece directori din Complexul Energetic Oltenia, în frunte cu Laurenţiu Ciurel şi Constantin Bălăşoiu, au fost daţi în judecată fiind acuzaţi că au prejudiciat compania cu peste 200 de milioane de lei, adică mai bine de 40 de milioane euro. Reclamantul este Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al CE Oltenia, care susţine că prejudiciul este cauzat de continuarea livrărilor de cărbune şi agent termic, fără bani, la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi CET Oradea, două companii aflate în insolvenţă. Fondul cere daune de 2 milioane de lei de la cei zece directori. Contactat telefonic pentru un punct de vedere, directorul Aurel Medinţu, aflat printre cei daţi în judecată, a refuzat să comenteze. Procesul este înregistrat la Tribunalului Gorj, însă nu a primit încă termen. Potrivit unor surse, Federaţia Naţională Mine Energie va face plângere penală directorilor care au prejudiciat societatea.

Fondul Proprietatea îşi bazează acţiunea pe faptul că cei zeci directori din Directoratele conduse de Laurenţiu Ciurel şi Constantin Bălăşoiu au livrat cărbune, fără bani, la două societăţi aflate în topul datornicilor, care mai erau şi în insolvenţă sau în pragul insolvenţei, fiind evident că sumele nu vor mai recuperate vreodată. La acest moment, creanţele CE Oltenia asupra altor companii de stat servite gratis cu lignit, la ordin politic, trec de 900 de milioane RON. Directorii daţi în judecată sunt cei care au deţinut funcţii de conducere în perioada 1 iunie 2012-30 iunie 2013, iar unii mai sunt şi acum pe funcţii. Este vorba despre Laurenţiu Ciurel - director general al companiei, Veronica Nica - fost director al Diviziei Financiare, Daniel Pităroiu - fost adjunct la Divizia Financiară, Vasile Ogârlaci - fost director la Divizia Minieră, Daniel Antonie - actualul director la Divizia Minieră, Ion Petroniu - director la Strategii Dezvoltare, Marian Motocu, Sorin Alecu şi Constantin Bălăşoiu - foşti membri în Directorat.

Fondul Proprietatea cere în justiţie obligarea celor zece directori la plata către CE Oltenia a sumei de 2 milioane de lei, parte a prejudiciului cauzat prin livrarea cărbunelui unor rău-platnici precum RAAN şi CET Oradea. În total, Fondul Proprietatea susţine că cei zece au produs un prejudiciu de peste 200 de milioane de lei în perioada 1 iunie 2012-30 iunie 2013.  

Banii de la RAAN nu se mai întorc la CEO

Şefii din companie sunt acuzaţi că, deşi RAAN şi CET Oradea erau rău-platnici, CE Oltenia nu a sistat livrarea, ci chiar a prelungit contractele prin acte adiţionale.

La data înfiinţării CE Oltenia, RAAN avea o datorie de  28 de milioane de lei şi era preconizată de atunci o situaţie economică grea, regia încheind 2012  cu pierderi de 2 milioane de lei cu conturile blocate.

Deşi RAAN era cunoscută ca o societate care nu plăteşte la timp, CE Oltenia a încheiat un nou contract pentru furnizare de cărbune şi agent termic în valoare totală de 256 de milioane de lei. Aceste contracte au fost încheiate fără a avea garanţia că banii vor fi recuperaţi şi în condiţiile în care datoriile ajunseseră la 187 de milioane în 30 iunie 2013.

În septembrie 2013 a fost deschisă insolvenţa RAAN la Tribunalul Mehedinţi. CE Oltenia apare, la data insolvenţei, cu o datorie de 245 de milioane de lei, însă este recunoscută în instanţă doar suma de 207 milioane de lei. CE Oltenia nu va recupera nici atât pentru că datoriile totale ale RAAN sunt mai mari decât toate activele companiei. Din acest motiv, CE Oltenia a fost admisă la masa credală cu suma de 144 de milioane de lei, bani pe care-i va primi doar dacă planul de reorganizare va reuşi. Aşadar, cel puţin 63 de milioane de lei au fost pierduţi până la data intrării în insolvenţă a RAAN. Şi totuşi, CE Oltenia a continuat livrările şi după aceea. Fondul Proprietatea calculează un prejudiciu de 158 de milioane de lei ca urmare a continuării livrării către RAAN.

Oradea dă înapoi zero lei

În ceea ce priveşte contractul cu CET Oradea, lucrurile stau cam la fel, dar cu sume mai mici. La 1 iunie 2012, CE Oltenia avea o creanţă de 19 milioane de lei la CET Oradea. Şi aici complexul a mers înainte cu livrarea de cărbune deşi se ştia că CET este aproape de insolvenţă, iar banii nu vor mai fi recuperaţi. Astfel, la 30 iunie 2013 creanţele CET Oradea la CEO crescuseră la 73 de milioane de lei. La 30 august, Tribunalul Bihor a admis cererea CET Oradea de intrare în insolvenţă. Ca şi la RAAN, posibilitatea de a recupera banii este zero. CEO s-a înscris la masa credală cu 76 de milioane de lei, cu titlu de creanţă chirografară. În 20 august 2014, Primăria Oradea a probat un proiect de hotărâre prin care se reduc la zero creanţele chirografare. Astfel, întreaga sumă devine prejudiciu adus CE Oltenia de către directorii care au continuat raporturile contractuale cu CET Oradea.

Pierderea suferită de CE Oltenia ca urmare a livrării de cărbune şi agent termic la Oradea este de 54 de milioane de lei.

RĂSPUNDERE

Fondul Proprietatea a acţionat directorii în justiţie după ce Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a respins formularea de către CEO a unei acţiuni în răspundere pentru daunele produse. Fondul susţine că directorii nu au acţionat în interesul societăţii şi nu au dat dovadă de loialitate societăţii.

PREJUDICII

Directoratul Bălăşoiu, Alecu, Nica, Motocu, Ogârlaci:          48.911.661 lei

Directoratul Ciurel, Petroniu, Pităroiu, Motocu, Ogârlaci: 84.159.481 lei

Directoratul Ciurel, Petroniu, Pităroiu, Medinţu, Antonie: 48.911.661 lei

Directoratul Ciurel, Petroniu, Medinţu, Antonie:         31.287.75 lei

Vizualizări: 363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: