Greblă, așteptat cu demisia la Curtea Constituțională

Singurul politician gorjean ajuns vreodată judecător la Curtea Constituțională și implicat acum într-un scandal din care, probabil, nici apa Jiului nu îl va putea albi suficient vreodată, este așteptat azi să ajungă la sediul instituției respective pentru a-i lămuri pe ceilalți membri despre acuzațiile de corupție ce îi sunt aduse. Toni Greblă ar urma să decidă dacă demisionează sau nu din funcție, între timp finul său, Ion Bârcină, plecând liniștit de la DNA, la fel ca și altă dată, afaceristul nefiind la primul dosar penal.

Toni Greblă a avut joia trecută o discuție cu președintele Augustin Zegrean, șeful Curții Constituționale mărturisind presei că fostul senator de Gorj i-ar fi recunoscut că o parte din acuzațiile pe care i le aduce DNA ar fi reale. "Nu am mai vorbit cu el de ieri (joi, n.r.), de când a fost la mine în birou. (...) A fost o discuţie privată. De exemplu, era adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele, cu capsele, astea sunt adevărate", a spus, vineri, președintele Augustin Zegrean. Greblă nu a mai ajuns vineri la Curtea Constituțională și nici pe telefonul mobil nu a mai fost de găsit, urmând ca, probabil, azi să ajungă acolo și să ia o decizie în ceea ce-l privește.

Zegrean nu a putut preciza dacă îi va cere lui Greblă să se retragă sau nu, dar președintele Curții Constituționale a mărturisit că situația în care se află un judecător al instituției nu este una foarte plăcută. "De unde să ştiu ce gândeşte, dacă ştiam ce gândeşte, probabil că nu se ajungea aici. (...) Încă nu am discutat cu ceilalţi judecători. Probabil că azi sau luni vom discuta problema asta", a spus Zegrean, tot vineri, referitor la posibilitatea ca Toni Greblă să se retragă de la Curtea Constituţională. "Sigur că face rău, nu poate să facă bine aşa ceva. Nu face bine, mai ales că noi judecăm numai în plen de nouă. Suntem toţi acolo", a mai spus Zegrean.

Maior (SRI): Cineva se joacă cu lucruri foarte mari

Tot vinerea trecută, la o zi după izbucnirea scandalului cu Toni Greblă, Zegrean a declarat că un judecător al Curții Constituționale s-a plâns de presiunile la care sunt supuși judecătorii acestei instituții, vestea anchetării lui Greblă venind la scurt timp după ce Curtea Constituțională a declarat ilegal proiectul legii Big Brother, care permitea serviciilor secrete românești să intercepteze pe oricine și pentru orice, fără un mandat de la instanță. În dosarul în care este acum acuzat inclusiv de constituirea unui grup infracțional organizat, Greblă a fost filat și interceptat de serviciile secrete, așa ajungând pe masa procurorilor DNA informații despre implicarea sa inclusiv într-o rețea de afaceriști care doreau să spargă embargoul cu Federația Rusă prin realizarea de exporturi prin intermediul unor firme din Turcia.

Şeful SRI Liviu Maior a lansat chiar ameninţări publice la adresa judecătorilor CCR, într-un interviu acordat B1TV, după ce aceştia au declarat neconstituţionale trei proiecte de lege - Legea retenţiei datelor, Legea cartelelor prepay si Legea securităţii cibernetice. "Eu vreau sa avertizez foarte serios că există o răspundere şi morală undeva, în stat, în legătură cu securitatea naţională a cetăţenilor României - nu a statului, nu mai vorbesc de stat - şi că la momentul în care se va întâmpla o catastrofă voi şti spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzeşte deloc să arăt cu degetul, dar e datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari pe care fie nu le înţelege, fie, dintr-o rea credinţă, le abordează în acest fel", a spus Maior cu referire la deciziile Curţii Constituţionale.

Afacerile finului Bîrcină

Conform statutului pe care îl are, Greblă poate fi anchetat de procurori fără aprobări speciale, dar nu poate fi arestat sau reținut decât cu aprobarea conducerii Parlamentului sau Președintelui României, aprobări care sunt necesare și pentru trimiterea sa în judecată. Interesant este că în acest dosar, deși sunt mai multe persoane urmărite penal, inclusiv alți parlamentari, DNA nu a formulat vreo cerere de reținere sau arestare preventivă. Dintre toți cei care au trecut joia trecută pe la DNA, cel mai bine-dispus de acolo pare să fi ieșit finul Ion Bîrcină, care a spus că are atâția bani încât nu știe ce să mai facă cu ei. El nu este însă pentru prima dată la DNA, pentru că procurorii anticorupție l-au trimis deja în judecată în dosarul ce îl vizează pe Georgely Olosz, fost parlamentar UDMR și fost șef al ANRE, care a luat o șpagă de o jumătate de milion de euro și 400.000 de lei pentru a-i intermedia lui Bîrcină niște contracte la CEZ Oltenia.

Bîrcină a dat șpaga și nu a fost reținut nici în acel dosar, numele uneia dintre firmele sale găsindu-se într-o situație similară într-un alt dosar, cel în care foști șefi ai Hidroelectrica, în frunte cu fostul director general Traian Oprea, au fost condamnaţi.

CFR SSVM este una dintre firmele lui Bîrcină care, cu un deceniu în urmă, vindea la Hidroelectrica aparatură de joasă tensiune care, teoretic, provenea de la o firmă de prestigiu mondial, dar care, în realitate, era „made in China” cu niște etichete bine lipite. „În ceea ce priveşte cumpărarea de aparatură de joasă tensiune marca Schneider, probatoriul administrat de procurori arată că preţurile plătite de societatea Hidroelectrica firmei CFR SSVM SA au fost în medie de la 10 ori mai mari decât preţurile de catalog ale acestor produse comercializate de producătorul S.C. SCHNEIDER ELECTRIC ROMANIA S.R.L, suma totală fiind de 57.350.527.147 ROL. Şi în cazul acestor produse, conducerea societăţii Hidroelectrica a făcut achiziţia respectivă în condiţiile în care s-a dovedit că nu era necesară şi nici justificată, alegând în mod ilegal ca procedură de selecţie cererea de oferte, în loc de licitaţie. În plus, plata către firma CFR SSVM a făcută preferenţial, într-un timp scurt cuprins între 4 şi 8 zile, cu toate că existau numeroşi creditori faţă de care Hidroelectrica trebuia să achite datorii mai vechi”, spunea DNA la momentul finalizării cercetărilor în acest dosar.

Presa a relatat de-a lungul vremii că la aceeași adresă la care își avea sediul CFR SSVM a lui Bârcină, din Voluntari, strada Potcoavei, nr 59, își avea sediul și Utilenergetica SA, o companie la care ar fi deținut acțiuni chiar și Toni Greblă, nemenționate de acesta însă în vreo declarație de avere. Printre asociați era Alin Simota, din Valea Jiului, judecat, între timp, și el în niște anchete ale DIICOT, firma derulând pe parcursul a vreo doi ani afaceri de vreo 10 miliarde de lei vechi, după care a fost dizolvată. Simota declara în presa de la Petroșani, în 2008, despre colaborarea sa cu Greblă, fără să își aducă însă aminte prea multe lucruri. „Cu Toni Greblă am făcut o firma de consultanţă, care nu a funcţionat şi nici nu funcţionează. Nu ştiu daca nu cumva este şi închisă”, spunea Simota, deși Greblă nu a apărut prin nicio declarație de interese ca posibil om de afaceri.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: