Cătuşe pentru Radu Coiculescu

Întorsătură dramatică de destin pentru dr. Radu Coiculescu, şef al Comisiei Judeţene pentru Expertiză a persoanelor cu handicap din Gorj, care aseară a ajuns în arestul Poliţiei, cu cătuşele la mâini. Acesta a fost reţinut în urma unui flagrant în care medicul primeşte bani pentru a-şi pune parafa pe un document dintr-un dosar.

Decizia de arestare preventivă a fost luată după aproape 9 ore de audiere a medicului în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Pe parcursul zilei anchetatorii au audiat mai multe persoane, inclusiv două membre ale comisiei conduse de Coiculescu, acestea fiind cercetate în stare de libertate pentru luare de mită. Aceeaşi acuzaţie îi este adusă şi medicului reţinut aseară în urma unui flagrant organizat ieri dimineaţă de procurori. Vorbele despre presupuse sume de bani date la Comisia de Expertiză au circulat prin târg de mai mult timp, însă, până acum, nimeni nu a mers la Parchet pentru a depune o plângere şi a reclama un eventual abuz, o condiţionare a activităţii normale pe care Coiculescu o avea faţă de plata unei sume de bani. Ieri buba a fost însă spartă, iar procurorul Gheorghe Constantinescu, din cadrul Parchetului Judeţean, are din nou ocazia să instrumenteze un dosar despre care cu siguranţă se va vorbi mult timp de acum încolo. Magistratul a instrumentat cu peste doi ani în urmă şi celebrul dosar al primarului din Dragoteşti, Vili Pasăre, reţinut şi el în urma unui flagrant în care, culmea coincidenţei, primea tot suma de 600 de lei de la Titina Pitropu. Dosarul a stârnit atunci vii controverse, procurorul s-a ales cu numeroase injurii din partea celor care s-au antepronunţat, magistratul expunându-se involuntar pentru că şi-a făcut datoria sau, cel puţin, a încercat să şi-o facă, spre deosebire de alţi reprezentanţi ai justiţiei.

Reclamat de o femeie

Ancheta coordonată acum de Constantinescu a început după ce o femeie l-a reclamat pe Radu Coiculescu la Parchet pentru că i-a refuzat un dosar de expertiză în care introdusese suma de 300 de lei cu câteva zile mai devreme, sumă pe care a pus-o acolo pentru că aşa auzise ea că  merg treburile, în timp ce stătea la coadă ca să-i vină rândul. Dosarul i-a fost respins atunci, dar i-a fost luat spre aprobare ieri, după ce, printre documente, fusese pusă suma de 600 de lei. Banii au fost descoperiţi de anchetatori cu ocazia unei percheziţii efectuate ieri în biroul în care persoanele puse sub acuzare îşi desfăşurau activitatea curentă. Anchetatorii au găsit aici nu doar bani pe care şeful Comisiei de Expertiză nu-i putea justifica, ci şi sticle de băutură şi dulciuri, bunuri care de obicei sunt date ca „mici atenţii” de cei care trec pragul unor instituţii ale statului. Cabinetul percheziţionat de poliţişti arăta ca un fel de bazar, după cum admitea chiar procurorul Constantinescu.

Plic aruncat în fişet

 „A frunzărit un pic dosarul, s-a uitat rapid să vadă dacă este ce trebuie în plic, după care a oprit dosarul şi plicul l-a aruncat într-un fişet. Am intervenit noi şi am realizat o percheziţie a biroului unde îşi desfăşoară activitatea Comisia de examinare a dosarelor. Am găsit şi alte plicuri în care se aflau sume de bani. În total, o sumă mult mai mare decât cea din flagrant. Au mai fost descoperite sticle cu tărie, ciocolată, cafea, ţigări, într-o cantitate destul de mare. Am întocmit procesul-verbal de realizare a flagrantului şi urmează să continuăm audierile pentru a lua o decizie, în ceea ce priveşte cursul anchetei", spunea la scurt timp după realizarea flagrantului  procurorul Gheorghe Constantinescu.

Dr. Radu Coiculescu a fost scos aseară din sediul Parchetului de pe lângâ Tribunalul Gorj cu cătuşe la mâini, ascunse de privirile jurnaştilor sub hainele groase de iarnă. El a rămas toată noaptea trecută în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. În drumul spre maşina Poliţiei, Coiculescu le-a precizat jurnaliştilor că acuzaţiile care îi sunt aduse nu sunt reale. El va fi prezentat însă azi unei instanţe de judecată pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru acuzaţia de luare de mită, după cum a precizat procurorul de caz Gheorghe Constantinescu. Pe parcursul zilei, medicul s-a întâlnit cu jurnaliştii în vreo trei locuri şi de fiecare dată a negat acuzaţiile care îi sunt aduse sau a comentat ceva în genul că nu ştie pentru ce are poliţişti şi procurori pe cap. Iniţial, acesta menţiona chiar că percheziţia este un control de rutină, lucrurile stând însă cu totul altfel.

Apar noi denunţători

Situaţia lui Coiculescu s-ar putea înrăutăţi de acum încolo pentru că, de aseară de când a devenit publică reţinerea sa pentru 24 de ore, alţi gorjeni au început să prindă curaj şi să sune la Parchet pentru a declara că şi ei au dat bani în ultima vreme pentru a le fi aprobate dosarele la Comisia de Expertizare. Anchetatorii vor strânge de acum încolo şi aceste date, noile informaţii urmând să fie adăugate la dosarul deschis inţial în urma flagrantului, desigur, dacă vor fi şi probate în vreun fel. Reţinerea lui Coiculescu este prima arestare spectaculoasă pentru cazuri de corupţie în Gorj anul acesta. Procurorii au mai încercat şi în trecut „episoade” asemănătoare, dar în puţine sau chiar deloc au avut şi succes. Cel mai răsunător eşec este cel al Marianei Văduva, profesoara de la Universitatea Constantin Brâncuşi căreia i s-a organizat un flagrant acasă şi care, în cele din urmă, a fost declarată la instanţă ca nevinovată, probele fiind insuficiente, în ciuda „legendelor” care circulau despre aceasta ca şi despre Radu Coiculescu.

Vizualizări: 378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: