Iaurt expirat dat spre consum elevilor
Autorităţile sanitar-veterinare din Gorj au retras ieri peste 1900 de pahare cu lapte expirat care fusese distribuit în cadrul programului guvernamental „Cornul şi Laptele” către elevii cele două comune amintite mai sus. Consumatorii, adică elevii, au fost singurii care au văzut că li se vâră pe sub nas produse cu termenul de valabilitate dus de câteva zile, cei care ar fi trebuit să vegheze ca asemenea lucruri să nu se întâmple părând să aibă alte treburi.
Scandalul de ieri, ultimul dintr-o serie de multe altele generate de programul „Cornul şi Laptele”, a izbucnit la Bâlteni, acolo unde elevii au dat dovadă că nu se uită degeaba la televizor şi că ei chiar citesc etichetele înainte de a băga în gură ceea ce statul le dă gratis ca să crească mari şi sănătoşi. Micuţii au fost cei care au sesizat că pe paharele lor de iaurt scria ca termen de expirare a produsului data de 20 februarie. Norocul că acum a iarnă şi e frig afară pentru că, altfel, paharele ar fi fost şi bombate şi, dacă ar fi fost consumate ar fi generat cu siguranţă probleme de sănătate printre cei mici. Aceştia şi-au anunţat profesorii şi, de aici, autorităţile în domeniu au intrat pe fir înainte ca nişte copii să ajungă iar pe la spital ţinându-se de burtă şi vomitând.
„Eroare umană”
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr Ion Iliuţă spune că paharele cu lapte au fost descoperite la unităţi şcolare nu doar din Bâlteni, ci şi la Plopşoru, elevii neapucând să consume din iaurtul care era expirat de cinci zile. Iliuţă afirmă că furnizorul iaurtului, grupul Danone, a recunoscut în cursul zilei că „o eroare umană” a făcut posibilă introducerea în baxul cu 3500 de pahare de iaurt valabil până în 27 martie a circa 2400 de pahare care aveau ca termen de valabilitate data de 20 februarie. Inspectorii sanitar-veterinari s-au deplasat la şcolile unde a fost semnalată prezenţa iaurtului expirat şi au demarat o anchetă, anchetă care va continua şi azi întrucât unităţile de învăţământ şi-au încheiat programul de lucru la ora 12.00.
„Din ceea ce am aflat noi, maşina a plecat de la depozitul Lexi Star în jurul orei 6.00 pe ruta Plopşoru, Ioneşti şi Bâlteni. La ora 9.30 doamna directoare de la grupul şcolar din Bâlteni şi-a sesizat colegii că termenul de valabilitate este depăşit. Dumneaei a anunţat toţi colegii de la şcolile din comună, la Bâlteni fiind 12 unităţi de învăţământ. De la şcolile acestea am retras 1102 pahare şi vreau să vă spun că niciun copil nu a consumat din produsul respectiv, din informaţiile pe care le am eu deocamdată de la colegii mei aflaţi în teren. La ora 10.30 s-a dat alerta la noi la Direcţie şi au plecat colegii mei acolo, după care s-a schimbat produsul cu termenul de valabilitate expirat cu unul care expiră tocmai pe 27 martie. Am luat legătura cu furnizorul de lapte, firma Danone, de alminteri, un producător de renume, care ne-a precizat pe fac că totul a fost generat de ceea ce dânşii numesc o eroare umană. Eroarea aceasta constă în faptul că la mijlocul unui bax cu lapte aflat în termen de valabilitate s-a pus şi lapte care expira pe 20 februarie. Sigur că aici are o responsabilitate şi şeful de depozit de la Lexi Star, care nu a verificat paharele. Din ceea ce cunosc eu, spre Plopşoru, Ioneşti şi Bîlteni au plecat 2400 de pahare, dintre care retrase de noi sunt vreo 1900. Baxul are 3456 de pahare şi primele rânduri din acesta erau cu produse în termenul de valabilitate, iar cele mai de jos erau paharele care expirau pe 20 februarie. Evident că vom aplica sancţiuni, vom trimite adresă la colegii noştri care au pe raza lor de activitate firma Danone şi acolo ei vor decide cuantumul sancţiunii, în funcţie de cele constate la faţa locului”, afirmă dr. Ion Iliuţă.
Primarul vrea rezilierea contractului
Primarul comunei Bâlteni, Vasile Vlăduleanu, este foarte supărat după incidentul de ieri, mai ales că în urmă cu o lună a mai avut probleme la o şcoală cu elevi intoxicaţi de la monoxidul de carbon. Edilul afirmă că azi va solicita Consiliului Judeţean şi Prefecturii Gorj rezilierea contractului cu firma Lexi Star SRL, cea care distribuie laptele şi cornul la nivel de judeţ. Primarul susţine că, din punctul său de vedere, este de neadmis ca din depozitul firmei să fie distribuite câteva mii de pahare de iaurt şi nimeni să nu observe că produsul respectiv este expirat. „Nu pot decât să mă bucur că nu a ajuns laptele la copii şi că nu l-au mâncat pentru că cine ştie ce probleme mai aveam. Nu este admisibil ca atâta lapte să fie dat la copii şi nimeni de la distribuitor să nu observe că termenul de valabilitate este expirat. Am cerut şi eu precizări de la reprezentantul primăriei care se ocupă în comună de acest program, dar voi merge la Consiliul Judeţean şi la Prefectură ca să le cer rezilierea contractului cu distribuitorul”, afirmă primarul.