Medicii de familie pun lacătul pe uşă
Două sute de medici de familie din Gorj îşi vor lua concediu începând de mâine, în semn de protest ca urmare a faptului că guvernul a redus drastic finanţarea pentru tipul de servicii asigurate de ei. Dr. Mihail Moisescu, preşedintele Patronatului Judeţean al Medicilor de Familie Gorj, susţine că reducerea finanţării cu 40% înseamnă oricum falimentul a mai mult de jumătate din cabinetele medicale. Nimeni nu ştie cine va asigura asistenţa medicală pe perioada în care medicii de familie vor fi în „concediu“.
Aproape toţi medicii de familie din Gorj au anunţat că vor pleca în concediu începând pe miercuri, pentru o perioadă de cinci zile, care s-ar putea însă prelungi. Nu este un răsfăţ pentru medici, ci un protest la adresa guvernanţilor care au decis să reducă finanţarea cabinetelor medicale.
Preşedintele Patronatului Judeţean al Medicilor de Familie Gorj, Mihail Moisescu, a spus că medicii înţeleg că este criză, nu cer mai mulţi bani decât anul trecut, dar nici nu pot să accepte o reducere a alocaţiilor bugetare. „Şi pentru noi au crescut toate, au crescut chiriile, facturile la utilităţi. Dacă ne-ar scădea şi nouă costurile cu 40% am înţelege, dar de unde să reducem cheltuielile ca să ne încadrăm în buget-“, este întrebarea lui Moisescu.
Şi dr. Viorica Chioşa, medic de familie, spune că va fi nevoită să îşi închidă cabinetul în noile condiţii: „40% mai puţin ca anul trecut este un dezastru. Cabinetele cu puţini pacienţi înscrişi riscă să fie închise, dar nici celelalte nu ştiu cum vor funcţiona. Banii ne sunt alocaţi în funcţie de numărul asiguraţilor înscrişi. Din sumele alocate trebuie plătite salariile asistentelor, impozitele, utilităţile. Sunt luni în care venitul meu este nesemnificativ, în condiţiile în care avem şi câte 50 de consultaţii pe zi“.
Un alt medic de familie, dr. Maria Băluţă, ne-a declarat că oricum veniturile medicilor de familie erau cu mult mai mici decât cele ale medicilor din spitale: „Toate serviciile medicale sunt incluse în valoarea per capita. Nu există nici măcar un pachet minim pe pacient. Guvernanţii ştiu acest lucru, dar se prefac că nu au cunoştinţă de situaţia în sine. Avem pacienţi care vin la consultaţie o dată pe lună sau deloc şi alţii care vin de 10 ori“.
Un alt medic de familie ne-a declarat: „Noi nu dorim ca în această ecuaţie pacienţii să fie afectaţi, dar trebuie să se înţeleagă de către Casa de Asigurări, conducerea Ministerului Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România că nu putem să existăm dacă veniturile bugetare pentru asistenţa medicală primară s-au redus de la 9,2 la sută, cât am avut în 2008, la 5,4 la sută, cât este în 2009. Noi suntem conştienţi că este o perioadă destul de critică în sensul că este perioada virozelor respiratorii când sunt urgenţe medicale mult mai multe în special la copii şi persoanele în vârstă. O să funcţionăm în acest zile la sistemul de avarie, în sensul că vom asigura ceea ce se poate numi urgenţele urgenţelor“.
Aglomeraţie la UPU şi salvări
Greva medicilor de familie ca produce o serie de efecte colaterale, a mai spus doctorul Mihail Moisescu. Astfel, aceste prevede că la Unitatea de Primire Urgenţe şi la serviciile de ambulanţă va fi aglomeraţie, deoarece toţi pacienţii se vor îndrepta către acestea. Un alt efect este acela că nu mai are cine să prescrie reţete compensate şi gratuite. „Prin închiderea cabinetelor medicale de familie s-a rupt o verigă ce nu poate fi înlocuită aşa de uşor. În mod normal, atunci când un medic de familie pleacă în concediu, este treaba Casei de Asigurări de Sănătate să îi găsească înlocuitor. Când pleacă 200 de medici, nu ştim de unde se vor găsi înlocuitori“, avertizează dr. Moisescu.