Firma din Gorj, paravan pentru importul de droguri
De vineri noaptea încoace se vorbeşte aproape în continuu despre localitatea Baia de Fier, dar nu pentru că deputatul-ministru cu buletin făcut aici ar fi avut cine ştie ce realizare, cine pentru că o firmă de aici este implicată în cea mai mare captură de droguri realizată în Europa în ultimul deceniu. În afacere sunt implicaţi brazilieni, spanioli şi… români, neştiindu-se încă rolul pe care l-ar fi putut avea oamenii de prin partea locului în traficul de droguri.
Poliţiştii au confiscat la sfârşitul săptămânii trecute, în portul Agigea Sud, peste 1200 kg de cocaină pură, întreaga cantitate fiind ascunsă în două containere care aduceau lemn de cedru din Brazilia. Lemnul urma să ajungă la firma din Gorj, firmă care, la rândul ei, urma să îl exporte în Spania. Societatea Rumaval Impex SRL era administrată de Elena Ramona Cioroabă, tânără de 26 de ani din Bacău. Firma este a doi fraţi spanioli, Felix şi Antonio, iar de aproape un an societatea era în faliment.
Un singur paznic a putut fi întâlnit de jurnalişti la sediul firmei din Baia de Fier a doua zi după producerea capturii. Acesta a menţionat că ştia că trebuie să vină un transport de lemne la depozitul respectiv, însă fără să cunoască alte amănunte. Primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, nu ştia nici el prea multe despre firma respectivă. Edilul a menţionat că societatea nu avea probleme cu plata taxelor locale.
Traficanţi daţi în gât de un „binevoitor”
Surse judiciare au menţionat că reuşita poliţiştilor constănţeni s-a datorat unui telefon primit de la un cetăţean din Republica Moldova. O persoană necunoscută a anunţat că în transportul de lemne se află şi droguri, poliţiştii confirmând informaţia respectivă în momentul în care au verificat containerele în care se afla lemnul de cedru importat din Brazilia. Captura de droguri este estimată pe piaţa liberă la peste 100 de milioane de euro.
Captura de cocaină din Portul Agigea este printre cele mai mari realizate, în ultimii zece ani în Europa, valoarea totală a acesteia depăşind 100 de milioane de euro, după cum a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, şeful DIICOT, procurorul Codruţ Olaru. "Suntem în faţa celei mai mari capturi realizate vreodată de Ministerul Public, de DIICOT şi de Poliţia Română şi una din cele mai mari realizate în ultimii zece ani în Europa. Cocaina are puritate, cel mai probabil, de 90 la sută, fiind destinată pieţei externe. Şi de această dată România a fost şi a rămas o ţară de tranzit", spunea Olaru. El a mai precizat că drogurile erau aduse din Brazilia şi aveau ca destinaţie Spania, iar puritatea de 90 la sută, pe care o au acestea, este improprie consumului, de cele mai multe ori fiind diluată prin amestecul cu alte substanţe.
Baia de Fier – un punct din traseul drogurilor
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Toma Rus, a declarat că în acest caz nu a fost vorba de o livrare supravegheată, făcută de Poliţia Română în colaborare cu autorităţile din alte state, ci de o informaţie "umană" primită de lucrătorii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa. În baza informaţiilor primite s-a stabilit ierarhia grupului, coordonat de un cetăţean spaniol, precum şi mare parte din activităţile infracţionale ale acestuia. Cei patru membri ai grupului au vârste cuprinse între 27 şi 45 de ani şi nu au antecedente penale, autorităţile române urmând să solicite informaţii şi din Brazilia şi din Spania. "Am stabilit că la finalul anului trecut, o firmă din Baia de Fier, judeţul Gorj, a efectuat un import de material lemnos, în speţă lemn de cedru, şi marfa a fost depozitată în două containere aflate în Portul Agigea. De atunci, membrii grupului au făcut diferite demersuri pentru racolarea unei persoane care avea influenţă în vamă şi care îi va ajuta să scoată containerele printr-un control mai puţin riguros. Din luna decembrie am strâns mai multe probe şi în momentul în care membrii grupului au venit pentru a ridica marfa am declanşat intervenţia şi am dispus confiscarea mărfii. În cele două containere au fost descoperite 1.080 de calupuri care cântăresc în totalitate 1.203,9 kilograme", a declarat secretarul de stat. Rus a mai spus că la percheziţia efectuată în momentul reţinerii autorilor a fost identificată şi suma de 140.000 de euro, precum şi două autoturisme străine de teren.
Trei suspecţi au fost arestaţi preventiv
Patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, au fost reţinute, vineri seara, de poliţiştii constănţeni, în cazul capturii de peste 1.200 de kilograme de cocaină din Portul Constanţa Sud - Agigea. În cele din urmă, trei persoane au fost arestate preventiv pentru o perioadă de 29 de zile, prin decizia magistraţilor de la Tribunalul Constanţa. Conform sentinţei magistraţilor, măsura a fost dispusă pentru Antonio Cano Alvarez, Adrian Vasile Chiribău şi Elena Ramona Cioroabă, cea din urmă administrator al firmei Rumaval Impex SRL, din Gorj. Pentru o a patra persoană nu a fost luată nicio decizie. Grupul din care face parte şi un cetăţean spaniol, despre care se presupune că este şeful reţelei, este acuzat de organizare de grup criminal, trafic de droguri de mare risc şi introducerea în ţară de droguri de mare risc şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 25 de ani. Cantitatea de droguri ambalată în 1.084 de pachete a fost expertizată de ofiţerii de la Constanţa şi urmează să fie trimisă la Bucureşti. Poliţiştii au stat o noapte întreagă să cântărească tona de droguri, interesant de aflat fiind cum s-ar fi realizat „operaţiunea” respectivă la Baia de Fier, dacă toată cocaina ar fi ajuns aici şi ar fi trebuit reîmpărţită pentru a ajunge la spanioli.