Peste 400 de oameni izolaţi de ape la Cruşeţ

A plouat 2-3 zile, după o iarnă la fel de secetoasă ca şi cea de anul trecut, şi au şi apărut problemele. Băltoace mai mici sau mai mari s-au format prin gospodăriile oamenilor, iar în unele cazuri apa a intrat şi în case, situaţia cea mai dificilă putând fi întâlnită ieri în sudul extrem al judeţului, acolo Salvarea sau Pompierii nu mai au acces la sute de oameni pentru că… a dispărut un pod.    

            Circa 400 de persoane dintr-un sat al comunei gorjene Cruşeţ sunt izolate începând de ieri, după ce debitul râului Amaradia a crescut de câteva ori şi a acoperit casetele din beton ce formau un pod improvizat, după cum ne-a declarat primarul comunei respective, Viorel Drăguşin. Conform acestuia, în satul Mierea nu mai are acces nici un fel de maşină, nici măcar ambulanţele sau cele de intervenţie ale pompierilor, accesul fiind inexistent. Locuitorii din satul respectiv nu sunt complet izolaţi pentru că pot să treacă apa peste o punte din lemn, veche de câteva decenii, care are şi ea o parte din scânduri deteriorate.

            Edilul Viorel Drăguşin afirmă că accesul nu în sat nu se va putea face pentru maşini nici după ce debitul râului va reveni la normal, întrucât apele au erodat malurile. Acesta menţionează că primăria va încerca în acel moment să niveleze malurile cu pietriş şi balast, pe care apele le vor lua însă imediat cum vor creşte în debit. Primarul din Cruşeţ declară că a solicitat de mai mulţi ani de zile fonduri de la Guvern pentru a construi un pod solid peste apa respectivă, însă nimeni nu i-a alocat suma de bani solicitată. Drăguşin afirmă că proiectul pe care l-a realizat pentru lucrarea respectivă era evaluat în cursul anului trecut la circa 350.000 de lei. „Am cerut aceşti bani la Ministerul Administraţiei de mai mulţi ani şi mereu mi s-a spus că nu sunt bani. Am şi acum promisiuni că ni se vor aloca sumele necesare odată cu aprobarea bugetului, dar la cum văd că vorbeşte toată lumea despre criză şi bani puţini nu-mi mai rămâne decât să sper că vom primi ajutorul financiar pe care îl aşteptăm de multă vreme”, spune edilul.

            La Cruşeţ nu a plouat mai deloc

            Creşterea debitului râului Amaradia s-a produs în condiţiile în care la Cruşeţ a plouat foarte puţin, debitul acestuia mărindu-se ca urmare a ploilor abundente înregistrate în zona montană a judeţului Gorj. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a raportat ieri că mai multe gospodării din judeţ au fost afectate de revărsarea unor ape provenite în special din şanţurile care nu au preluat toate debitele, fără a se înregistra probleme deosebite. Un prim bilanţ dat ieri publicităţii arăta că mai multe curţi şi gospodării din judeţul Gorj au fost inundate în cursul nopţii de miercuri spre joi, fără a fi însă nevoie de intervenţia pompierilor militari. În localitatea Câlnic apele nepreluate de la un şanţ s-au revărsat în 4 curţi, iar la Teleşti în 13 curţi. Reprezentanţi ai ISU Gorj au mers joi dimineaţa, în jurul orelor 2.00, în localităţile respective şi au constatat că apa se retrăsese deja din majoritatea curţilor, nefiind nevoie de intervenţia pompierilor.

            Apele provenite din precipitaţiile abundente s-au revărsat şi în comuna Negomir, unde au fost afectate 37 de gospodării şi peste 100 de hectare de terenuri agricole. În localitatea respectivă apele au intrat parţial şi în două locuinţe, dintre acestea doar una fiind locuită. De asemenea, în comuna Cătunele au fost inundate 10 curţi şi, parţial, o casă, reprezentanţii ISU Gorj menţionând că nici aici nu s-a impus intervenţia lor. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj monitorizează începând de miercuri seara şi cursul râului Jiu, unde joi dimineaţa erau semnalate creşteri ale debitului cu 99 cm la Sadu şi de 226 cm la Rovinari, fără a fi înregistrate probleme din cauza creşterilor respective. Precipitaţiile cele mai mari căzute în judeţ au avut loc la Sadu, Tismana şi Runcu, unde s-au înregistrat între 52 şi 65 l/mp.

            Avertizare hidrologică cod portocaliu pe râul Jiu

            Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod portocaliu pe râul Jiu, unde de ieri şi până azi, la ora 18.00, este posibilă propagarea viiturilor formate anterior, care ar duce la depăşirea cotelor de atenţie şi de inundaţie. Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrologice de ieri, INHGA a instituit cod portocaliu pe râul Jiu, în sectorul aval, la confluenţa Motru - Dunăre, în judeţul Dolj, Gorjul având parte doar de cod galben. Potrivit INHGA, se menţine codul galben pe râurile Jiu, în sector Rovinari, la confluenţa cu râul Motru, şi afluenţii săi Motru şi Cosuştea, în judeţele Gorj şi Mehedinţi.

            Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, miercuri seară, o atenţionate cu cod galben, anunţând că până joi după-amiază, din cauza ploilor abundende, se vor produce depăşiri ale cotelor de atenţie pe râuri din judeţele Vâlcea, Mehedinţi, Gorj şi Dolj. Ţinând cont de ploile înregistrate în ultimele ore, care izolat au depăşit 25 de litri pe metru pătrat în trei ore, precum şi a celor prognozate, vor creşte semnificativ debitele şi niveluri pe râurile din bazinele hidrografice Jiu, Desnăţui şi Olt. Astfel, potrivit atenţionării, vor fi depăşite cotele de atenţie pe râurile Cernovăţ şi Motru, pe sectorul Tarmigani - Faţa Motrului, din judeţul Mehedinţi, Orlea din judeţul Gorj, Desnăţui, pe sectorul Călugărei - Dragoia, din judeţul Dolj şi Bistriţa, din judeţul Vâlcea.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: