Castraveți în saramură
Castraveţii muraţi în saramură se fac de regulă în cantităţi mari, în borcane de 6 – 10 kg sau bidoane mari. Piețele sunt pline în această perioadă de castraveți numai buni de murat cu mirodenii și ierburi aromate.
Castraveți murați în saramură, cantităţi şi ingrediente: pentru un borcan de 6 litri
3,5 kilograme de castraveți proaspeți, de mărime medie şi mică
2 rădăcini de hrean, curățate de coajă și tăiate bastonașe
60 de grame de boabe de muștar
1 lingură de boabe de piper negru
1 legătură mare de flori de mărar uscate, cu tot cu tulpini (bețe)
2-3 rămurele de vișin
100 de grame de rădăcină de țelină, curățată și feliată
5-6 căței de usturoi
1 ceapă medie tăiată în rondele
2-3 ardei iuți
90 de grame de sare neiodată (adică 15 grame/litru)
Reguli de bază pentru a pregăti castraveţii în saramură:
Pentru murături, sarea obișnuită, de masă, din comerț, nu se pretează deloc, iodul pe care aceasta îl conține va conduce la înmuierea legumelor care pur și simplu se vor dizolva în zeamă. Foarte important este și hreanul, care va menține legumele tari.
Un rol important în acest sens îl au și muștarul, piperul și ardeiul iute, măcar la unul dintre aceste elemente picante să nu renunțați. În ce privește aromele, dacă nu vă place aroma de mărar puteți să puneți doar vișin, puteți renunța la ceapă și usturoi, puteți adăuga cimbru, frunze de țelină și chiar leuștean.
Mod de preparare: Tăiaţi codița castraveților după ce îi spălaţi bine, apoi îi înghesuiți cât mai strâns în borcan. Pe fundul borcanului așezați frunzele de vișin (sau de țelină), câteva rondele de ceapă, 2-3 bastonașe de hrean, și după fiecare rând de castraveți mai adăugați arome.
Hreanul se înghesuie și în spațiile goale care rămân printre castraveți. Deasupra se așează bastonașe de hrean și bețe de mărar în cruce, așa încât castraveții să fie împiedicați să se ridice la adăugarea saramurii. Se adaugă și semințele de muștar și boabele de piper.
La un borcan de 6 kg se face saramură din 3 litri de apă care se amestecă cu sarea neiodată şi se dă saramura în clocot. Se lasă la răcit puţin şi se adaugă în borcane, se pun capacele şi se lasă oentru două zile cu capacul în jos, agitând din când în când pentru ca sarea să nu se depună.
După ce începeți borcanul cu castraveții murați, aveți grijă ca cei care rămân în borcan să fie bine acoperiți de lichid, eventual puneți deasupra lor o greutate care să-i mențină sub nivelul saramurii.
Nu umblați în borcan cu tacâmuri pe care le-ați contaminat cu alte preparate (de exemplu cele cu care mâncați)
Dacă aţi deschis un borcan, păstraţi castraveții murați la răcoare, la frigider, fără să înghețe.