Chisăliţa, reţeta de compot de vară a bunicii
Bunicii preparau în unele zone ale ţării un compot de vară, îmbunătăţit cu făină de porumb sau griş. Era un desert special pe care îl numeau chisăliţă şi care încă mai e preparat în zona Moldovei.
Chisăliţa conţine fructe de vară, apă şi făină de porumb, eventual un îndulcitor dacă fructele folosite nu sunt foarte dulci. E foarte simplu de preparat şi este un desert de vară potrivit atât pentru adulţi, dar mai ales pentru copii. În zona Moldovei se folosesc pentru chisăliţă chiar mai multe tipuri de fructe amestecate, dar fie că sunt prune, caise sau alte fructe, chiar şi cele de pădure, rezultatul este la fel de bun.
Ingrediente:
1 kg de fructe de vară bine coapte
2 litri de apă
100 grame de faină de porumb
zahăr, miere sau alt îndulcitor (după gust)
Mod de preparare chisăliţă:
Se spală bine fructele şi le punem într-un vas mare împreună cu 2 litri de apă şi le lăsăm să fiarbă până sunt aproape gata fierte, adică facem din ele un compot. Spre final turnăm “în ploaie” făina de porumb amestecând continuu ca să nu facă cocoloşi. Lăsăm pe foc în continuare până se fierbe şi făina (aproximativ 10 minute) şi este gata de servit.
În reţeta originală se foloseşte şi zahărul care se pune la fiert împreuna cu fructele. Dar dacă gusturile şi nevoile tuturor membrilor familiei diferă, puteţi lăsa posibilitatea ca fiecare să îşi adauge după preferinţe direct în farfurie cantitatea considerată necesară. Zahărul poate fi înlocuit cu mierea care se adaugă numai după ce se răceşte puţin compoziţia.
Se poate servi atât caldă cât şi rece, a doua zi, şi se menţine perfect la frigider.