Pudra din viermi de făină devine aliment autorizat de UE!

Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), va fi un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piaţa alimentară europeană. Măsura va intra în vigoare începând cu data de 10 februarie.
Un regulament emis de Comisia Europeană la data de 20 ianuarie arată că pudra tratată cu UV din larve întregi de „Tenebrio molitor” trebuie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii Europene prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.
Firma franceză Nutri'Earth dispune de exclusivitate pentru a introduce pe piaţă pudra de viermi galbeni de făină pentru următorii 5 ani, începând cu 10 februarie 2025, conform aceluiaşi regulament care este obligatoriu şi se aplică direct în toate statele membre. Pe site-ul oficial food.ec.europa.eu, Comisia oferă o serie de precizări cu privire la decizia de a aproba încă un aliment derivat din insecte (al patrulea) ca „Novel Food” ("Aliment Nou") ce va fi folosit ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate populaţiei europene.
Conceptul de „Novel Food” este definit drept hrană ce nu a fost consumată în mod semnificativ de europeni înainte de 15 mai 1997, când s-a introdus prima reglementare cu privire la noile alimente. Niciun stat membru nu a confirmat un nivel semnificativ al consumului uman de insecte din orice specie înainte de 15 mai 1997.
Acest lucru s-a întâmplat deja cu o serie de insecte, cum ar fi lăcusta migratoare sau greierele de casă, iar legislaţia care reglementează aşa-numitele „noi alimente” încearcă să păstreze echilibrul între inovaţie şi siguranţa alimentară.
În ceea ce priveşte consumul de insecte, Comisia consideră că rămâne la latitudinea cetăţenilor europeni dacă doresc să mănânce sau nu insecte, dar precizează că folosirea insectelor ca o sursă alternativă de proteine nu este ceva nou şi adaugă că insectele sunt mâncate în mod regulat în numeroase regiuni ale lumii.
Beneficiile ecologice ale creşterii insectelor pentru hrană se bazează pe eficienţa ridicată a conversiei hranei pentru insecte, mai puţine emisii de gaze cu efect de seră, mai puţină utilizare a apei şi a terenurilor arabile şi utilizarea bioconversiei pe bază de insecte ca soluţie pentru reducerea risipei alimentare.
Vizualizări: 437
Distribuie Trimite pe WhatsApp