Cireșele din Rugi au rămas neculese. Se vând cu doi lei kilogramul
Prețul cireșelor a scăzut până la doi lei în piețele din Târgu Jiu, așa că localnicii din satul Rugi, recunoscut pentru soiurile multe de cireșe, au renunțat să le mai culeagă și preferă să le lase în pomi. Nici recolta nu este prea bogată, pentru că fructele au început să fie compromise din cauza ploilor din ultimele zile.
Ploile reci au făcut ca fructele coapte să crape în pomi și să putrezească. Mulți cireși au rămas neculeși, iar localnicii din satul Rugi, Turcinești, se tem că nici recolta din iunie nu va fi la fel de bogată ca în anii trecuți. „Am 330 de cireși. Am sperat că mai ieșim la lumina zilei cu fructele, dar natura nu prea mai ține cu noi. Anul acesta, față de anul trecut, sub 50%. Au putrezit. În mai, aprilie, a fost secetă, apoi s-au pus ploile, grindina, cele de mai au căzut. Și seria de iunie nu va fi la fel ca anul trecut. S-au mănit cireșele tot din cauza frigului, ploi reci, ploi acide. Suntem la mila vremii, nu avem nicio putere”, a spus Ion Hortopan, localnic din comuna Turcinești.
În plus, nici prețurile nu îi mai fac pe oameni să culeagă fructele neatinse de capriciile vremii. „Noi am vândut în primele serii cu 7-8 lei și luni, am vândut cu doi lei. Nu prea se merită. E periculos să mai urci 15-20 de metri în pomi să le culegi”, a mai spus bărbatul.
Pandemia a redus și ea vânzările pentru că nici clienți nu au mai fost la fel de mulți ca în alți ani. „În ultima vreme, au fost ploi ca în fiecare zi. Au încurcat mai ales recoltarea. În Turcinești, unde avem cei mai mulți cultivatori de cireși, nu au putut să culeagă toată cantitatea, i-a mai încurcat și pandemia pentru că au scăzut vânzările, nu au fost destui engross-iști care colectau cireșele. Nu este nici o asociație, un grup de producători. Sper să avem și acest lucru pe viitor pentru colectarea fructelor și legumelor”, a declarat Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj. (A.A.)