Ce nu e bine să faci în ziua de Florii!

Cu o săptămână înainte de Învierea Domnului creștinii sărbătoresc Ziua de Florii, care este praznicul ce marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și este considerat momentul de început al Săptămânii Patimilor. Din Duminica Floriilor încep să se organizeze Deniile, slujbele care amintesc momente din viața lui Hristos, iar credincioșii respectă mai multe obiceiuri și tradiții până în ziua Paștelui.
Sărbătoarea de Florii mai este denumită și Duminica Patimilor, a Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și zi cu delegare la pește.
Multe dintre obiceiurile sărbătorii de Florii sunt asociate cu ramurile de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.
Credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preot la sfânta Liturghie și, ulterior, le duc și le păstrează în locuințe pentru sporul casei. Ramurile de salcie se pun la icoane, la intrarea în casă sau la adăposturile animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli.
De Florii, femeile nu au voie să coase ori să spele haine. În această zi nu sunt recomandate muncile grele în gospodărie.
Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim mai este denumită, în popor, și „Nunta Urzicilor”. Potrivit scrierilor vechi, din această zi înfloresc urzicile și nu mai sunt bune pentru consum.
De asemenea, de Florii nu se plantează copaci. Conform superstițiilor, pomii plantați în ziua de Florii nu vor înflori niciodată. În Duminica Floriilor nu se consumă carne dar Duminica Floriilor este una dintre puținele zile din postul Mare în care este dezlegare la pește.
Potrivit obiceiurilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. De Florii se sărbătoresc toți cei care poartă nume de floare Ziua de Florii este dedicată și persoanelor care își serbează onomastica, deoarece poartă nume de floare.
Vizualizări: 1,462
Distribuie Trimite pe WhatsApp