Câte terenuri are CE Oltenia. Primăriile au pus ochii pe ele!
Complexul Energetic Oltenia are suprafețe uriașe de teren, unele pe care le folosește, altele lăsate în paragină. Primăriile cer terenurile nefolosite, iar unele sunt dispuse să le preia indiferent cum arată acestea. Vor fi fonduri europene pentru refacerea terenurilor, pe care primăriile le vor putea accesa, dar CE Oltenia nu, din cauza situației financiare precare.
Sucursala Electrocentrale Turceni are 843 de hectare, cea de la Rovinari are 578 de hectare, Ișalnița - 391 hectare, Craiova II - 230 de hectare, Chișcani - 32 de hectare.
Sucursala Minieră deține 8.700 de hectare, nu toate în proprietate. “Sucursala Minieră deține terenuri la 31 decembrie 2020 în suprafață de 87.014.484,97 mp, din care terenuri pentru care au fost obținute certificate de atestare a dreptului de proprietate în suprafață de 30.751.546,7 mp, restul suprafeței de 56.262.938,27 mp fiind dobândită prin contracte de vânzare - cumpărare, contracte de schimb și hotărâri judecătorești. Sucursala Minieră are în administrare terenuri în suprafață de 57.701.810,83 mp, din care 48.123.327,83 mp terenuri ce s-au aflat în administrare anterior înființării Societății Complexul Energetic Oltenia și 9.578.483 mp terenuri care au fost expropriate ulterior prin Hotărâri de Guvern emise în baza Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local”, se arată într-un document postat pe site-ul companiei.
CE Oltenia mai deține terenuri în Târgu Jiu, la Săcelu, dar suprafețe mici. Și societățile deținute de CEO, gen Minprest sau Medservmin, au terenuri în proprietate.
Primarul din Turceni își dorește să preia terenurile disponibile. ”Noi ne dorim să le luăm pe toate pentru că orașul Turceni este unul care nu deține foarte multe terenuri, cele mai multe fiind în proprietatea termocentralei. Noi ne dorim să atragem mulți investitori, dar nu putem face nimic fără aceste terenuri. Este vorba despre suprafețe mari. Din câte am înțeles, pe anumite suprafețe de teren vor să facă anumite investiții. Sunt multe planuri pe care mi le doresc să le ducă la bun sfârșit, dar sunt și multe terenuri nefolosite de ani de zile. Urmează noi exerciții financiare, ne dorim să dezvoltăm și să atragem fonduri europene”, spus Cristina Cilibiu.
Primul care a spus că vrea terenurile, indiferent cât de rău arată, a fost primarul din Rovinari, Robert Filip. “Noi vrem aceste terenuri indiferent cum sunt ele. Le luăm și știm clar ce avem de făcut. Vrem acele terenuri și lacuri, tocmai pentru că vrem să ne dezvoltăm orașul. Lucrurile sunt simple. Avem mai multe soluții, doar că pe multe axe de finanțare dreptul proprietății este esențial”, a spus Robert Filip.
Au fost și primari, mai ales la comune, care le-au cerut celor din minerit să refacă terenurile înainte de a le reda comunității.