Chirițoiu dă un nou termen pentru aprobarea planului de restructurare de la CEO

Din august anul trecut se tot dau termene pentru aprobarea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Șeful Consiliului Concurenței, instituția prin intermediul căreia se negociază planul la Comisia Europeană, a dat un nou termen... la toamnă.

“Am făcut progrese, discutăm, dar nu am ajuns încă la destinaţie. Ţinta noastră este să terminăm discuţiile cu Comisia Europeană în această toamnă, să aprobe planul de restructurare, pentru ca firma să poată accesa Fondul de Modernizare, pentru că de acolo se va face în principal contribuţia statului din investiţiile de la Oltenia. Pentru asta, avem nevoie de un plan clar care să fie convenit cu Comisia Europeană şi vrem să terminăm în această toamnă planul de restructurare”, a spus Bogdan Chirițoiu într-un interviu pentru presa centrală.

Administrația Complexului Energetic Oltenia speră ca planul să fie aprobat în septembrie, pentru a nu rata finanțarea de proiecte din Fondul de Modernizare.

Parlamentarul USR Cristina Prună spunea acum câteva zile într-o dezbatere că deja s-au ratat primele finanțări, iar pentru asta găsea de vină Ministerul Energiei. „Din păcate, aici ministerul Energiei a ratat un prim termen de trimitere a proiectelor: iunie 2021. Perspectivele arată că și următorul termen, decembrie 2021, probabil va fi ratat. Asta pentru că nu s-a stabilit încă un cadru pentru accesarea acestor bani. Nu a fost lansat pe piață un proces competitiv, astfel încât firmele care activează în sectorul energetic să poate aplica”, a explicat Cristina Prună citată de pressone.ro.

Fondul de Modernizare dispune de aproximativ 10 miliarde de euro doar pentru modernizarea sistemului energetic, iar alte țări au accesat deja primii bani.

Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, a spus și despre cărbune că nu mai are niciun viitor. “Cărbunele clar nu mai are niciun viitor. Tehnologia inovează, dar nu cred că se aşteaptă nimeni să venim cu o tehnologie prin care cărbunele să nu mai polueze şi în lipsa acestei tehnologii cărbunele nu mai are viitor. Dar nici nu putem să-l oprim brusc, pentru că nu avem ce pune în loc. Ne trebuie câţiva ani în care să construim instalaţii pe gaze, care să poată înlocui cărbunele, pentru că nu putem să stăm doar cu regenerabile”, a spus Chirițoiu.

Sâmbătă, energia pe cărbune acoperea circa un sfert din producția internă.

Vizualizări: 2,509

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: