Burlan: O să găsim soluții pentru continuarea activității

Conducerea Complexului Energetic Oltenia are informații că aproape tot personalul care îndeplinește condițiile de pensionare pe noua lege intenționează să depună dosarul la Casa de Pensii. Este vorba de circa 3.600 de salariați doar în acest an, din cei 11.200 pe care îi mai are compania.

“Probabil că la analiza primului dosar o să ne lămurim care este poziția caselor de pensii, dacă se consideră că a îndeplinit condițiile personalul care a fost până în acest moment”, a spus managerul Daniel Burlan, făcând referire la informațiile care circulă, potrivit cărora legea nu ar considera ultimii 25 de ani lucrați în condiții speciale și doar perioada de după intrarea în vigoare a legii care reduce vârsta de pensionare la 52 de ani pentru personalul din termocentrale și cariere miniere.

“19 august este ziua în care intră în vigoare legea, de la momentul depunerii cererilor, casele de pensii au la dispoziție 45 de zile pentru a da un răspuns. De la momentul acela vom ști cu siguranță dacă acele categorii de personal îndeplinesc condițiile de pensionare în baza noii legi”, a spus Daniel Burlan la Accent TV.

Cel mai afectat sector este cel energetic, pentru că în activitatea minerieră au fost condiții deosebite și se ieșea la pensie la 55 de ani. “70% din personalul care ar îndeplini condițiile este din activitatea energetică și 30% din partea minieră. Cele mai impactate sunt termocentralele Craiova și Turceni, o să găsim soluții pentru continuarea activității, pentru că avem contracte de onorat”, a mai spus Burlan.

Acesta spune că interesul administrației este să continue producția în toate cele patru termocentrale: “Simplu pentru noi ar fi să concentrăm activitatea într-o singură termocentrală, dar noi avem interesul să funcționăm cu toate capacitățile”.

Vă prezentăm integral precizările Casei Naționale de Pensii cu privire la noutățile introduse prin legea nr. 197/ 16.07.2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 712/19.07.2021:

1.Locurile de muncă încadrate în condiții speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completează cu litera i), care vizează:

activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui

2.Beneficiile acestor dispoziții sunt:

•Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condițiile mai sus menționate;

•Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 30 de ani activități în condițiile mai sus menționate.

3.Noile dispoziții se aplică doar pentru viitor, respectiv după 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României și NU conțin reglementări referitoare la:

-asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile menționate mai sus înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

-recalcularea pensiilor aflate în plată.

Vizualizări: 3,711

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: