Câștigă Barna din victoria lui Orban?

Sondajele de opinie îl dau în continuare pe Klaus Iohannis ca fiind preferatul electoratului pentru alegerile prezidențiale de duminică, actualul președinte fiind creditat cu circa 40%. Pe locul al doilea, la mare distanță, ar fi social-democrata Viorica Dăncilă, urmată de Dan Barna, candidatul Alianței 2020 USR PLUS.

Între Dăncilă și Barna diferența era săptămâna trecută de doar 3%, dar Dăncilă era în ușoară scădere, iar Barna în ușoară creștere. Viorica Dăncilă și-a pierdut luni calitatea de prim-ministru, cu nici o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, iar asta ar putea să îi aducă o scădere de câteva procente. Primarii partidului vor fi demobilizați, mai ales că primăriile au mari probleme financiare cu niciun an înainte de alegerile locale, iar fără implicarea primarilor, candidatul PSD poate pierde chiar și jumătate din procentele pe care le are.

Dan Barna ar putea profita astfel de ultimele zile de campanie și ar putea intra în al doilea tur de scrutin. O confruntare Iohannis - Dăncilă avea un final previzibil, dar o finală Iohannis - Barna ar putea produce oarece emoții. Dan Barna a avut o campanie relativ neinteresantă, cu gafe, dar nici de la Iohannis nu am rămas cu nimic. Acum, că avem deja un alt guvern, s-ar putea să fim cu toții mai interesați de alegerile prezidențiale. Un interes crescut determină lumea să meargă la vot și știm deja de la alte alegeri că o prezență masivă schimbă semnificativ rezultatul votului.

Rămâne de văzut dacă, după trei săptămâni de campanie electorală neinteresantă, vom vedea o altă față a candidaților în următoarele trei săptămâni, până la al doilea tur de scrutin, care va stabili președintele României pentru următorii cinci ani.

Vizualizări: 2,412

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: