Casa solară realizată de studenţii gorjeni, vizitată de Ambasadorul SUA

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a vizitat, la începutul acestei săptămâni, casa solară realizată de un grup format din 200 de studenţi din Bucureşti, unii dintre ei fiind de originari din Gorj. Ambasadorul a fost uimit de acest Prototipul EFdeN 4C, un exemplu de inovaţie şi inginerie românească. Oficialităţile americane au apreciat implicarea tinerilor pentru schimbarea pe care vor s-o aducă în domeniul eficienţei energetice şi a mediului înconjurător.

EFdeN a început odată cu Solar Decathlon 2014 de la Versailles, unde a reprezentat România si Europa de Est în cadrul competiţiei internaţionale de case solare. Proiectul este unul de educaţie şi cercetare şi aparţine unei echipe alcătuită din studenţi voluntari de la mai multe universităţi. Aceştia au proiectat şi construit o casă solară, sigură şi confortabilă, 100% electrică. După competiţie, studenţii au asamblat din nou casa, în cadrul Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor, funcţionând ca Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort, deschis publicului în fiecare joi, între orele 18.00-20.00, şi duminică, între orele 12.00-16.00. „Este o locuinţă solară, confortabilă şi sigură, inteligentă şi sustenabilă, eficientă energetic, care îşi produce singură energia, pe scurt - o locuinţă a viitorului. Are o structură metalică, parter şi etaj, o seră integrată cu plante şi legume care pot fi cultivate şi consumate. Este o casă mobilată, inclusiv mobilierul fiind proiectat şi construit de noi. Este o locuinţă solară 100% electrică, nu are facturi lunare, este automatizată, îndeplineşte toţi parametrii de confort, de la iluminat, temperatură, oxigen, este un model de locuinţă, care urmează să fie certificată în următorii doi ani, ca fiind cea mai sustenabilă locuinţă din Europa”, declara gorjeanul Mihai Toader Pasti, în ziua inaugurării.
Valoarea întregului proiect iniţiat acum 3 ani, se ridică la aproximativ 1,3 milioane euro prin colaborarea cu peste 120 de companii private, 90% din sumă reprezentând materiale, produse şi servicii şi doar 10% contribuţii financiare. Pentru viitor, EFdeN propune un plan de industrializare a prototipului, fapt ce ar duce la o scădere substanţială a preţului, pentru a se putea încadra astfel în programul Prima Casă.

Galerie foto


Vizualizări: 1,174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: