Cariera Husnicioara se va închide. Câţi salariaţi rămân?

Peste 50 de mineri de la Cariera Husnicioara au optat până în prezent pentru pensionare în temeiul Legii nr. 197/2021.

Potrivit declarațiilor vicepreședintelui Federației Energetica, Paul Constantinescu, se estimează că până la finalul acestui an, aproximativ 100 de salariați se vor pensiona pe această lege.

Cu toate acestea, există o problemă legată de recunoașterea tuturor beneficiilor asociate condițiilor speciale de muncă, prevăzute de Legea nr. 197/2021, de către Casa de Pensii. Paul Constantinescu este ferm convins că această problemă va fi soluționată la Curtea de Apel Craiova: "Am avut mici probleme să zic aşa. În momentul în care Casa Judeţeană de Pensii nu a primit instrucţiunile, primii salariaţi au primit negaţia de la Casa de Pensii, după care au fost calculate. Două întâlniri am avut cu directorii de la Casa Judeţeană de Pensii Mehedinţi, în ultima perioadă. Nu sunt probleme deocamdată. Oamenii aveau alte aşteptări şi noi aveam alte aşteptări. O parte dintre oameni a consultat avocaţi şi aşteptăm să vedem ce hotărâri va lua Curtea de Apel de la Craiova. O situaţie exactă nu aveam la Husnicioara, în ceea ce priveşte salariaţii care au ieşit la pensie, dar din calculele pe care le aveam noi, până la sfârşitul anului undeva la 100 de salariaţi ar putea beneficia de această lege. Până la momentul de faţă sunt undeva la 50-60 de salariaţi care au beneficiat de Legea 197", a spus Constantinescu la Radio Infinit.

Salariații din domeniul minier se confruntă cu decizii importante privind pensia în contextul implementării Legii nr. 197/2021, iar speranța lor este ca justiția să tranșeze această situație în favoarea recunoașterii tuturor drepturilor cuvenite pentru condițiile speciale de muncă pe care le-au avut.

La Cariera Husnicioara mai sunt doar patru - cinci persoane care coordonează activitatea de producție, iar în octombrie se va pensiona şi şeful carierei: "De la TESA sunt câţiva ingineri care au intrat în producţie. Doi dintre ei au primit decizii şi mai sunt încă doi care urmează să le primească, având şi o vârstă foarte înaintată. La noi mai sunt patru sau cinci salariaţi care coordonează activitatea la Husnicioara, toţi ceilalţi au ieşit la pensie în anii trecuţi şi nu a mai fost adus nimeni. Nici nu au fost promovări că n-am avut pe cine. Cariera Husnicioara nu are decât un şef de carieră şi el îndeplineşte condiţiile de pensionare. Din septembrie sau octombrie va pleca şi dumnealui şi nu ştiu ce vom face", a mai spus Paul Constantinescu.

De la începutul anului viitor, Cariera Husnicioara este inclusă într-un program de închidere. Va urma o perioadă de 5-6 ani pentru restrângerea activităţii: "Activitatea Carierei Husnicioara, în anul 2024, ar putea să aibă undeva la 120 de angajaţi", a mai adăugat liderul sindical.

Vizualizări: 2,215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: