Tristul destin al lânii gorjene: pentru că nu poate fi vândută, e arsă
Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură Gorj lansează un nou ajutor financiar pentru crescătorii de ovine. Deși teoretic statul plătește kilogramul de lână, practic în Gorj nu există centre de colectare a acesteia. Şeful Agriculturii din Gorj, Dan Tănăsescu, spune că poartă discuţii cu câţiva oameni interesaţi să deschidă astfel de centre, statul sprijinind financiar şi acest tip de investiţie.
Fermierii gorjeni ar putea primi până la 1 leu pe kilogramul de lână vândut, asta dacă ar avea şi unde să vândă lâna rezultată din tunsul oilor. Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură Gorj spun că ajutorul de minimis este publicat în Monitorul Oficial şi fermierii se pot înscrie deja să solicite sumele. Problema este că fermierii nu prea au unde să valorifice acest produs în Gorj, iar şefii de la Agricultură cunosc situaţia. „Deja am luat legătura cu domnul primar de la Novaci, vrea să facă un centru de colectare şi prelucrare a lânii. Avem la Crasna pe cineva care are o cooperativă care se va înscrie, am discutat. Cine vrea să facă un centru de colectare, căci în judeţ nu avem, statul va veni cu 49% într-un fond de investiţii, iar cei care vor să facă vor contribui cu 51%”, a declarat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei Agricole Gorj.
Intenţii de a mai fi înfiinţate centre de colectare a lânii mai sunt şi la Tismana şi în cam toate zonele de munte, spun reprezentanţii Direcţiei Agricole, deşi se declară sceptici în privinţa valorificării acestui produs, căci sumele sunt destul de mici. „Este un ajutor destul de important, pe lângă faptul că dacă ei îşi vând lâna, primesc acest ajutor de 1 leu pe kilogram, practic până facem aceste centre de colectare trebuie să-i îndemnăm să nu mai dea foc la această lână. Din ce am făcut noi calculul, acest leu asigură practic tunsul, nu este o sumă foarte mare, dar este binevenită în sprijinul acestor crescători de ovine”, mai spune şeful Direcţiei Agricole Gorj.