Când și de ce apare făinarea la castraveți!

Făinarea, o boală provocată de o ciupercă și cauzează pagube însemnate în cultura de castraveți prin atacarea frunzelor. În urma infecției netratate, foliajul se usucă și cade, iar plantele nu mai pot produce legume mari și sănătoase. 

Făinarea nu atacă doar castraveții, ci și alte plante din aceeași familie precum dovleceii, dovlecii, pepenii etc. Aceasta se combate eficient cu ajutorul fungicidelor și prin măsurile corespunzătoare de prevenție. Dacă nu este prevenită și tratată, făinarea poate cauza daune de până la 60% în sere și solarii și până la 30% în culturile din spații deschise.

Factorii care favorizează făinarea la castraveți sunt:

– Temperatura ridicată a aerului, de peste 25 grade Celsius, cu discrepanțe mari zi-noapte;

– Umiditatea relativă ridicată, de peste 50-80%, rouă puternică;

– Densitate mare în cultură;

– Ventilație necorespunzătoare;

– Îngrășăminte cu azot în exces;

– Udări necorespunzătoare: utilizarea apei reci, udarea frunzelor care va produce umiditate mai mare;

– Utilizarea instrumentelor infectate.

Ținta sunt în special frunzele, fiind atacate, inițial, cele mari și bătrâne. Boala se manifestă prin pete inițial mici, albe, neregulate, circulare care apoi se extind, căpătând un aspect făinos, în special pe partea superioară a frunzei. În final, frunzele se brunifică, se usucă și cad.

Legumele plantelor care sunt atacate de făinare se zbârcesc, rămân mici și nu au suculență și aromă.

Prevenirea făinării la castraveți este modul în care se poate obține o recoltă bogată și de calitate. În primul rând, este importantă selectarea soiurilor și hibrizilor rezistenți la boli. După achiziționarea semințelor, acestea trebuie dezinfectate înainte de plantare. Și solul în care se va înființa cultura trebuie să fie dezinfectat și fără resturi vegetale, buruieni etc. 

La plantare răsadurilor de castraveți, pentru a preveni făinarea, densitatea trebuie să fie una suficient de mare încât să se combateți din timp eventualele infecții.

La finalul sezonului, toate resturile de plante se elimină din parcele, fiind recomandată și înlocuirea solului din sere și solarii și dezinfectarea solului din grădini și câmpuri. 

Vizualizări: 3,862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: