Unde a ajuns un kilogram de roșii să coste doar un leu!
În România există acum mai multe județe unde un kilogram de roșii costă doar un leu. Diferența este una uriașă față de începutul primăverii și s-a ajuns aici pentru că producția este mare.
Diferența este una uriașă, chiar astronomică, dacă ne gândim că în primăvară această legumă avea un preț prohibitiv iar acum, în mai multe județe din România un kilogram de roșii costă doar un leu.
La început de sezon, prețul unui kilogram de roșii românești în piețele interne se apropia și de 50 de lei iar la final de martie, roșiile apărute în țara noastră aveau un preț exagerat.
Fermierii spuneau că acest preț are însă în spate o investiție uriașă. Ei explicau că subvenția suplimentară pe care o primesc, de 3.000 de euro pe fermă, este o nimica toată pe lângă cheltuiala pe care o au cu o cultură de tomate.
Treptat, tariful pentru această legumă a scăzut dramatic în țara noastră. Căldurile din primăvară au făcut ca roșiile să fie recoltate mai devreme. În acest moment, în piață, kilogramul de roșii se vinde cu până la 12 lei în majoritatea județelor.
În paralel, la producători prețul este în unele cazuri și de 12 ori mai mic. Această legumă extrem de populară în țara noastră a ajuns să coste doar un leu pe kilogram.
Deputatul Adrian Alda, care este și secretar la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, a explicat de ce prețul roșiilor este unul atât de mic, chiar și un leu kilogramul în contextul în care mai mulți producători locali s-au plâns că aruncă legumele din cauza supraproducției din piață.
Alda explică faptul că supraproducția de roșii a dus la scăderea prețurilor și are și un sfat pentru producători. ”Este important acum ca și fermierii să facă pasul următor, respectiv să se asocieze pentru a-ș crea lanțuri proprii de distribuție, prin centre de colectare și sortare a producției de tomate care să fie apoi distribuită în toată țara (nu doar în regiunile în care se produc aceste legume!). Prețul roșiilor este foarte mic doar în anumite zone: în bazinele legumicole consacrate. Marea problemă a producătorilor este că nu pot livra constant cantitățile solicitate de marii retaileri”, a spus parlamentarul.
Adrian Alda a mai spus că acolo unde numărul beneficiarilor pentru programul Tomata este mare, precum în județele Dolj, Olt, Galați, Giurgiu, iar producția este consistentă, prețul e mic.