Călinoiu s-a "cutremurat" după alegerea ca primar de Turburea a lui Bârcă
Candidatul PDL la funcţia de primar al comunei Turburea, Ion Bârcă, a câştigat turul doi al alegerilor organizate duminică în localitate, având un avans de 126 de voturi faţă de candidatul PNL Daniela Ursulescu, cea care avea un avans de câteva sute de voturi în faţa sa după primul tur. La urne s-au prezentat 2748 de alegători dintr-un total de 3505, cifrele fiind asemănătoare cu cele înregistrate la primul tur. Magistratul Gheorghe Focşan, preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie, afirmă că alegerile au decurs fără incidente şi fără reclamaţii la Biroul Electoral, Ion Bârcă urmând să fie validat în cel mai scurt timp, după care va deveni primar cu acte în regulă.
Postul de primar a rămas vacant după ce fostul primar, liberalul Daniel Ursulescu, a decedat în luna iunie în urma unui accident rutier. Ulterior, soţia sa a decis să candideze din partea PNL pentru a continua proiectele începute de fostul edil, ea nemaifiind însă votată şi în turul doi la fel ca la primul tur. În urma ieşirii din primul tur a candidatul PSD, social-democraţii au decis să o susţină pe Ursulescu în turul doi, în timp ce Partidul Conservator, care a obţinut circa 10% din voturi, aproape egal cu social-democraţii, a transmis că nu o va susţine pe candidata PNL în turul doi.
"Cutremurul" din Călinoiu
Politicienii şi partidele au reacţionat ieri la alegerea lui Ion Bârcă în funcţia de primar al comunei Turburea, alegere care l-a "cutremurat" pe preşedintele executiv al PSD Gorj. Ion Călinoiu le-a adus noi acuzaţii democrat-liberalilor, el fiind responsabilul direct de scorul electoral al partidului său la Turburea. Cum însă PSD a mers pe candidatura moartă a lui Teodor Iloiu, eşecul a fost cu atât mai mare cu cât cele 267 de voturi ale acestuia nu au contat foarte mult în calculele făcute pentru ca Bârcă să devină câştigător. Noul primar era candidatul cu şanse extrem de mici la începutul campaniei electorale, pe parcursul celor două săptămâni de mers din poartă în poartă şi de vorbit cu alegătorii, democrat-liberalul reuşind să îşi asigure numărul necesar de voturi.
Acum, că scrutinul de la Turburea a trecut, Ion Călinoiu spune că va face o analiză a alegerilor pe motiv că nu găseşte normală alegerea lui Bârcă. Ion Călinoiu spune că democrat-liberalul a devenit primar cu ajutorul banilor folosiţi în campania electorală, preşedintele executiv al PSD spunând că nu se declară de acord cu asemenea practici. "La modul foarte sincer o spun că sunt cutremurat de acest rezultat. Faptul că se pot obţine rezultate în alegeri cu alte mijloace decât cele reprezentate de partid şi credibilitatea omului mi se pare o situaţie din care toţi avem de pierdut. Voi face o analiză în perioada următoare. Partidele, în urma acestor alegeri, să prezinte urgent sumele cheltuite în mod legal la organele abilitate ca să vedem şi noi faţă de ceea ce s-a cheltuit şi ceea ce am văzut cu ochii noştri care e situaţia reală faţă de bugetele lor şi de sumele de care dispun sub altă formă", spune Călinoiu.
Frisoane şi la PRM
O poziţie similară cu a lui Călinoiu o are şi şeful PRM Gorj, Ion Fugaru, partid al cărui candidat a obţinut la Turburea doar 11 voturi. Fugaru afirmă şi el că alegătorii s-ar fi lăsat mituiţi cu pâine provenită de la brutăria lui Bârcă, el spunând că rezultatele finale reprezintă o dezamăgire. Mai marele PRM Gorj se declară dezamăgit de scorul final şi de votul dat de alegători. "E o dezamăgire totală pentru că în toamnă vor urma alte alegeri şi ce a fost la Turburea va fi la toamnă, când cred că se va ajunge şi la violenţe fizice. E inadmisibil ca o administraţie să fie câştigată numai cu bani. Aş fi curios să văd dacă în prezidenţiale nu se vor băga bani la fel de mulţi. Surpriza pentru mine e la Cocorova, unde au fost câteva sute de voturi în faţa doamnei Ursulescu. Oamenii nu au niciun fel de părere de rău că acel om şi-a pierdut viaţa pentru proiectul de la şcoala din satul lor. Cel puţin sentimental trebuia să aibă o poziţie diferită, dar pentru ei a contat că timp de o săptămână li s-a dat pâine gratuit şi consider ceva ruşinos", afirmă Ion Fugaru.
PNL zice că n-a primit voturi de la PSD
Imediat după turul 1, Ion Călinoiu a ieşit la rampă şi a anunţat că voturile PSD obţinute de Teodor Iloiu, puţine la număr, vor merge către PNL. Calculele hârtiei arată că acest lucru ar fi fost posibil să se întâmple, numai că liberalii gorjeni susţin, în schimb, că au pierdut alegerile la Turburea şi din cauza PSD, deşi social-democraţii anunţaseră anterior că o susţin pe Daniela Ursulescu în turul doi. Vicepreşedintele PNL Gorj, Valerică Barbulea, afirmă că Ursulescu nu a beneficiat de sprijinul PSD, sprijin care, în opinia acestuia, ar fi fost dirijat mai mult spre candidatul PDL, Ion Bârcă. Barbulea spune că fostul candidat al PSD, Teodor Iloiu, i-a făcut campanie lui Bârcă şi l-a susţinut pe acesta în turul doi, în ciuda deciziei luate la Târgu Jiu ca social-democraţii să fie alături de liberali la Turburea.
"Plata făcută de PDL la oameni a fost plusul obţinut de Bârcă. Asta e singura explicaţie. Iar PC şi PSD nu ne-a ajutat pe noi deloc. Au cărat la oameni pentru PDL. Iloiu a cărat la nebunie pentru PDL şi Bârcă. Asta e nene adevărul, că doar nu a cărat pentru mine, a cărat pentru Bârcă. Degeaba au spus că ne ajută că dau voturile, că nu a fost aşa şi s-a şi văzut la final. Ar trebui interzise complet prin lege cadourile electorale, să nu mai aibă candidatul voie să ofere nimic alegătorului, nici pix şi nici brichetă şi atunci ar fi altfel lucrurile", spune Barbulea.
Un alt dezamăgit al victoriei lui Bârcă este Dragoş Păsărin, consilier judeţean şi un apropiat al liderului Dan Ilie Morega, dar şi un alt liberal convins că Dana Ursulescu a pierdut primăria Turburea pentru că nu şi-ar fi mituit alegătorii, o expresie folosită de mai toţi politicienii care se află în postura de perdanţi. "Nu putem decât să-i dorim succes domnului primar în realizarea proiectelor pe care şi le-a propus şi sper să şi ştie să le ducă la bun sfârşit. Sper să fie ajutat să le ducă la bun sfârşit dacă dumnealui nu ştie. Cred că peste 3 ani vom avea posibilitatea să ne luăm revanşa. Noi am încercat să facem o campanie civilizată şi pentru că nu avem fondurile necesare. Am văzut anumite nereguli pentru că ele se produc instantaneu şi nu ai nicio dovadă la ele. Am văzut copii cu ghiozdane primite, dar neiscripţionate şi nu ai dovezi. Am văzut bani daţi pe stradă, câteva sute de mii, nu am stat să-i număr. E greu de dovedit pentru că poate erau datorii. Doamna Ursulescu a avut 1080 de voturi, în turul doi 1200 şi ceva. Diferenţa nu e a PSD, dar PDL a câştigat 600 de voturi. Sunt dezamăgit pentru că nu cred că evoluăm. PSD nu a dat voturile la noi, unii poate au votat cu PDL, nu poate nimeni să controleze voturile alegătorilor", spune Păsărin pentru care expresia "nu poate nimeni să controleze voturile alegătorilor" pare valabilă doar atunci când e vorba de partidul său, nu şi de altele.
Bârcă e gata să se apuce de muncă
Primarul ales al comunei Turburea nu se poate lăuda cu cine ştie ce facultăţi, dar, pe modelul Marian Vanghelie, a reuşit să rupă gura politicienilor atunci când a fost vorba de fi votat de alegători, lucru care, până la urmă, contează la finalul unei campanii electorale. Fost şef de cooperaţie, Ion Bârcă explică succesul său în faţa Danei Ursulescu prin faptul că şi-a făcut campanie din casă în casă. "Lucrurile nu sunt aşa cum le prezintă unii sau alţii. Eu mi-am făcut campania din casă în casă. Am stat de vorbă cu contracandidaţii, inclusiv cu doamna Ursulescu, şi alegătorii au ales. Alegătorilor le-am dat nişte găleţi, pliante cu programul, nişte şepcuţe şi tricouri cu înscrisurile partidului şi am stat foarte mult de vorbă cu oamenii ca să le explic ceea ce vreau să fac eu pentru această comun şi cred că i-am convins. Cine vorbeşte despre brutăria mea nu ştie că e închisă de doi ani. Nu mai am nici măcar cuptorul de copt pâine. Am dat găleţi, că legea ne dă voie. Nu poţi să te duci la poarta omului cu mâna goală, dar cel mai mult contează să stai de vorbă cu oamenii şi să le spui proiectele tale. Voi încerca să fiu un primar şi pentru unii şi pentru alţii, şi pentru cei care m-au votat şi pentru cei care nu m-au votat. Important este să pot să duc la bun sfârşit proiectele în baza cărora m-au ales oamenii acum", spune proaspătul edil.
Multă Poliţie şi Jandarmerie în ziua alegerilor
Preşedintele PDL Gorj, deputatul Cosmin Popescu, respinge orice acuzaţie de mituire a alegătorilor formulată de politicienii altor partide la adresa partidului său în cazul alegerilor de la Turburea. Democrat-liberalul spune că la Turburea a fost atâta Poliţie şi Jandarmerie prezentă că era, practic, imposibil ca vreo persoană să poată să comită vreo ilegalitate fără ca faptele respective să nu fie aflate imediat. Popescu declară că scuza cea mai bună pentru cei care au pierdut alegerile este să acuze câştigătorii de practici neortodoxe. Deputatul afirmă că nimeni nu a reclamat la Poliţie sau Biroul Electoral de Circumscripţie vreo astfel de situaţie, politicienii preferând să facă referire de acest gen doar în declaraţiile de presă. Democrat-liberalul susţine că acuzaţiile sunt formulate şi în contextul în care nu doar Turburea a devenit o comună portocalie, ci şi altele din zonă. Preşedintele PDL Gorj susţine că mult mai important pentru el şi pentru noul primar de Turburea, Ion Bârcă, va fi onorarea promisiunilor din campania electorală, comuna fiind parte a colegiului în care Popescu este deputat.
"Era imposibil să se producă asemenea fapte pentru că au fost foarte mulţi poliţişti şi jandarmi în zonă, ca să nu mai spun de reprezentanţii altor partide, care ne-au supravegheat în permanenţă. Unii au venit chiar şi cu camere de luat vederi, aşa că nu văd de ce fac asemenea acuzaţii. Singura explicaţie este că dumnealor nu găsesc o altă justificare pentru eşecul pe care l-au suferit. Sigur că victoria PDL nu convine adversarilor noştri pentru că Valea Gilortului devine o zonă portocalie şi, în plus, PSD simte cum pierde teren în judeţ cu fiecare zi care trece. Important este ca eu, ca deputat din acest colegiu, şi domnul Bârcă, în calitate de primar de Turburea, să ne implicăm în rezolvarea problemelor oamenilor care ne-au votat. Veţi vedea în perioada următoare că nu vom uita de promisiunile din campania electorală şi vom începe să le materializăm, fie că asta convine unora sau nu", afirmă Popescu.
Manţog e sigur că Ion Călinoiu va mai avea "cutremure" de acum încolo
Toate acuzaţiile de câştigare a alegerilor prin mită electorală îl vizează, direct sau nu, pe fostul preşedinte al PDL Gorj, Ionel Manţog. Luat în vizor de adversarii politici, în special de Călinoiu şi o parte a PSD Gorj, pentru că nu toţi social-democraţii par să aibă acelaşi punct de vedere pe acest subiect, Manţog spune acum că PSD a fost cel care a compromis şansele de câştig atât ale lui Teodor Iloiu, cât şi ale Danei Ursulescu. Evident că o asemenea afirmaţie îl vizează pe Ion Călinoiu, despre care Manţog susţine că va mai avea parte de multe "cutremure" în această toamnă electorală.
"Realitatea de la Turburea arată că PDL a învins coaliţia PSD-PNL şi cine o mai fi fost pe acolo. A fost o muncă de echipă devotată, victoria fiind posibilă şi pe fondul greşelilor făcute de adversari. Şansele PSD şi PNL au fost compromise de PSD, respectiv de cei care s-au ocupat de campania lui Teodor Iloiu. Domnul Călinoiu va rămâne cutremurat multă vreme de aici încolo pentru că zilnic el comite prostii politice şi prostii în gestionarea situaţiei economice a judeţului. Se va cutremura zilnic pentru că nu are înţelepciunea şi inteligenţa de a înţelege că doar prostiile lui sunt cauza propriilor cutremure. În ceea ce priveşte acuzaţiile acestea cu mita electorală, vă pot spune că urăsc pârâcioşii şi pe cei care li s-a părut că totul este în ordine atâta timp cât au crezut că ei vor câştiga la Turburea, descoperind acum nu ştiu ce lucruri. Călinoiu face parte dintr-o gaşcă despre care pot spune că parazitează judeţul Gorj şi care vrea să îşi apere poziţiile de putere dor prin dosariadă şi compromiterea adversarilor politici. Membrii acestei găşti nu înţeleg că în Gorj timpul acestei filosofii politice a trecut. Ei încă nu au aflat că sunt deja istorie politică. Alegerile de la Turburea au trecut şi, de aceea, o spun cu tărie că responsabilităţile noului primar sunt foarte mari. Sper din tot sufletul ca el să înţeleagă că are nevoie de o majoritate în Consiliul Local şi sper să aibă inteligenţa politică de a forma această majoritate care să îl ajute în următorii trei ani să îşi ducă proiectele la îndeplinire", declară Manţog.