Călăuzită în viaţă de muzica lui Gheorghe Zamfir
Cântă la nai de la vârsta de nouă ani, fiind călăuzită de muzica maestrului Gheorghe Zamfir. Maria Sandu este elevă în clasa a IX-a la Liceul de Muzică din Târgu Jiu, unde se pregăteşte la din clasa a V-a, timp în care a câştigat mai multe premii la concursurile şi olimpiadele zonale de nai. Vrea să împărtăşească din cunoştinţele sale şi generaţiilor viitoare.
Maria s-a înscris în clasa a III-a la Palatul Copiilor, unde se făceau cursuri de instrumente muzicale, la clasa profesorului Dumitru Pasăre, iar din clasa a V-a este eleva Liceului de Muzică din Târgu Jiu. A ales acest drum datorită maestrului Gheorghe Zamfir, a cărui muzică o ascultă din copilărie. „Modelul meu este Gheorghe Zamfir. Mi-a plăcut de când eram mică muzica lui, mă liniştea. Este un om calm, care atunci când cântă stabileşte o relaţie între nai şi sufletul omului. Muzica este o artă grea şi nu oricine poate să o facă”, spune Maria. Cel mai important concurs pentru ea a fost Concursul Internaţional de Interpretare „Orpheus”, ce a avut loc anul trecut la Târgu Jiu. „Atunci am avut ocazia să cânt în faţa maestrului, care a fost preşedintele juriului. Premiul III obţinut la concursul Orpheus mi-a acordat încrederea şi curajul să merg mai departe, dar şi ambiţia să obţin premii mai importante”, menţionează eleva.
Premii obţinute
În clasa a VI-a a obţinut locul I la faza zonală a Olimpiadei de Interpretare Muzicală de la Severin, în clasa a VII-a s-a clasat pe locul II la faza zonală a olimpiadei, ce a avut loc de această dată la Craiova, iar în clasa a VIII-a a reuşit să se claseze din nou pe podium la olimpiada de la Slatina. „În acest an o să particip la olimpiada naţională de la Cluj, de unde sper să mă întorc cu un premiu important”, spune Maria.
Condiţie fizică pentru nai
Maria spune că este destul de greu să înveţi la nai, dar dacă ai răbdare poţi să faci carieră din acest instrument. Îţi trebuie şi condiţie fizică pentru a putea sufla în el. „La început am avut o mică problemă cu suflul pentru că eram destul de firavă. Pentru acest instrument îţi trebuie plămâni puternici şi să îţi dozezi bine aerul. Am făcut exerciţii de suflat pentru a trece peste aceste probleme. Acasă am mai multe metode de nai scrise de Gheorghe Zamfir”, mai relatează Maria. De asemenea, atunci când cânţi trebuie să ai o anumită stare, să arăţi lumii că trăieşti acel cântec. „Naiul este instrumentul divinităţii şi al sufletului creator. Sunetele lui te liniştesc”, explică eleva. Tainele naiului vor fi împărtăşite şi generaţiilor viitoare. „Aş vrea să urmez Conservatorul, să devin profesoară de nai pentru a putea transmite mai departe tainele acestui instrument”, spune Maria Sandu.