Burlan: Mixul energetic e salvarea CEO

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, spune că mixul energetic va fi salvarea companiei care trebuie să se transforme. Să păstreze capacități pe cărbune și să producă energie mai curată. 

A pomenit, în acest context, de centrala pe gaze și de parcurile fotovoltaice. Până în acest moment însă, nu au mai fost publicate informații actualizate în ceea ce privește investițiile ce ar urma să aducă energie curată pe lângă cărbune și, în curând, în locul cărbunelui.

„CEO trebuie să se transforme. Poate restructurare e un cuvânt prea dur pentru acel program. Păstrează și capacități pe cărbune și noi capacități pe gaz și energie produsă în parcurile fotovoltaice, creând un mix energetic, o amprentă mai mică de carbon, niște costuri mai mici cu certificatele de CO2”, a declarat Daniel Burlan, la Accent TV.

În cadrul aceleiași emisiuni, Burlan a spus că ar putea fi păstrate capacități pe cărbune, dar și în aceste condiții e nevoie și de personal, și de cărbune, și de utilaje. Un grup în rezervă ar putea fi pornit, spune Burlan, în câteva ore, însă utilajele nefolosite se degradează mai repede decât unele care sunt în funcțiune. 

Dacă e să ne uităm la datele din Sistemul Energetic Național, luni seară, energia pe cărbune era de circa 500 de MW, în timp ce hidrocentralele, eolienele și energia nucleară și hidrocarburile sunt pe primele patru locuri în sistem producând la un loc de zece ori mai multă energie decât mai figurează în dreptul cărbunelui. 

Vizualizări: 3,139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: