Bunătăți cu dovleac pentru sărbătoarea de Halloween

Sărbătoarea de Halloween reprezintă un moment mult așteptat, în special de cei mici, datorită obiceiului practicat în seara de Halloween, pe 31 octombrie, acela de a merge din casă în casă pentru a primi dulciuri. Specific Sărbătorii tuturor sfinților, așa cum este denumită sărbătoarea de Halloween, este dovleacul sculptat denumit lanterna lui Jack- Jack’s lantern. 

Dovleacul este o legumă delicioasă din care se pot pregăti cu ocazia sărbătorii de Halloween feluri principale cu dovleac, legume și carne sau deserturi cu dovleac. Pe lângă multiplele sale întrebuințări în medicina tradițională și în cosmetică, dovleacul este folosit în bucătăria internațională și în bucătăria românească.

Florile de dovleac sunt foarte gustoase în combinație cu orez și carne; sărmăluțele în flori de dovleac sunt o specialitate care trebuie încercată, un fel de mâncare deosebit prin combinația de gusturi și aspectul special. În cazul acestei rețete se folosesc pentru împachetatul sărmăluțelor florile de dovleac, în locul frunzelor de varză sau a frunzelor de vie.

Semințele de dovleac sunt foarte gustoase și sănătoase putând fi consumate în stare crudă-uscată sau prăjite. Bogate în vitamina E, fier, magneziu, potasiu, acizi graşi vegetali și zinc, semințele de dovleac constituie o gustare sănătoasă ce poate înlocui cu succes gustările nesănătoase de tipul chipsurilor.

Miezul de dovleac este un aliat de bază în curele de slăbire datorită consumului său scăzut de calorii. Bogat în fibre, beta-caroten, potasiu, magneziu, vitamina C și E, dovleacul are multiple întrebuințări în bucătăria românească și în bucătăria internațională. Nu există român care să nu fi mâncat dovleac copt, măcar o dată, într-o seară rece de toamnă sau de iarnă, în compania celor dragi. Plăcinta cu dovleac este un desert tradițional românesc foarte gustos, consumat cu precădere în perioada rece sau în timpul posturilor religioase.

Fiind o legumă tare care se consumă cu precădere prelucrată termic, dovleacul este un produs care se păstrează proaspăt luni de zile, fiind ușor de depozitat pentru iarnă. 

Galerie foto


Vizualizări: 901

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: