Bătrân cu degerături, pasat între medici. „Se simţea miros de putrefacţie”
O nouă situaţie revoltătoare într-un spital din Gorj. Un bătrân, cu degerături, a fost ţinut trei zile fără să fie operat. Motivul: niciun medic de la spitalul din Târgu Jiu nu şi-a dat acordul pentru ca pacientul să fie transferat. Asta în condiţiile în care medicii au stabilit că trebuie supus, de urgenţă, unei intervenţii chirurgicale. Ambele picioare urmau să-i fie amputate. Abia a patra zi, când s-a aprobat transferul, gorjeanul a intrat în operaţie, dar a murit imediat după ce i-a fost administrat anestezicul.
Fiica bărbatului de 69 de ani care a murit în spital vrea să se facă dreptate. A depus o plângere la Parchet împotriva medicului care s-a ocupat de tatăl ei şi consideră că doctorii nu au făcut totul pentru a-l salva. Bărbatul a fost dus la spital pe 7 decembrie, imediat după ce fiica sa l-a găsit căzut în casă, la Mătăsari, şi prezenta degerături.
După ce l-a evaluat, medicul Teodor Zavate, de la spitalul din Motru, le-a transmis rudelor că starea bătrânului este gravă şi va încerca să-l transfere la Târgu Jiu. „Mi-a spus că trebuie amputat, de urgenţă, piciorul stâng. Domnul doctor mi-a spus că nu dispune de un medic anestezist acolo, de sânge, de toată procedura necesară unei astfel de intervenţii. A spus că va solicita un transfer către un alt spital, dar că îi va fi refuzat acest transfer, că i se va spune să îl facă el acolo, dar acolo nu se putea. Doctorul a şi părăsit spitalul, vineri, după discuţia cu mine. Mi-a spus că moare până luni, că nu supravieţuieşte în condiţiile în care este. A zis să fac eu ceva”, a spus Daniela Voinescu, fiica bărbatului.
„Mi-au zis să-l duc eu la Urgenţe”
Trei zile, medicii de la Motru au încercat să-l transfere pe bătrân la Târgu Jiu. Fără rezultat, însă. Sâmbătă, deja starea sa s-a înrăutăţit, iar transferul s-a reuşit abia luni. „A zis că dacă doresc ajutor sau intervenţie de urgenţă, să-l transport cu maşina personală, să-l duc la Urgenţe, să declar că l-am găsit, să nu mai spun că a mai fost la spitalul din Motru. Și aşa va beneficia de ajutor de urgenţă. Mi-a spus că nu mă va da nimeni afară şi va beneficia de acea intervenţie de urgenţă. Mi-a fost foarte teamă că i se poate degrada starea pe parcurs. Dacă i se întâmpla ceva pe drum, nu aş fi ştiut ce să fac. Am înţeles că astfel de lucruri sunt o practică la spital, dar mi-a fost frică să-l pun în maşină şi să-l aduc eu la Târgu Jiu. Sâmbătă mi-au promis că va fi transferat iar. Am stat să aşteptăm ore bune la uşa spitalului, dar mi-au spus că iar l-au refuzat la Târgu Jiu. Sâmbătă, când l-am văzut pe tatăl meu, era deja în stare gravă. Nu m-a mai recunoscut. Se vedea că era destul de grav. Se simţea miros de putrefacţie, de la acele răni. Când a ajuns, luni, la spital, era într-o stare şi mai degradantă. Se vedea că nu putea respira”, a mai mărturisit fiica pacientului.
Trei încercări, trei refuzuri
Luni a fost prea târziu pentru bărbat. Organismul său a cedat chiar pe masa de operaţie. La spitalul din Motru, a pornit o anchetă. „De trei ori, trei zile consecutive, am încercat transferul cu toţi medicii de la UPU şi de la Chirurgie. Iniţial, în ziua de vineri, au avut un caz complicat, cu înjunghiere, trimis tot de la noi. Au fost în sala de operaţie toată ziua. Pacientul cu degerături nu necesita în acel moment o intervenţie chirurgicală, aşa că, de comun acord cu medicul de la Târgu Jiu, s-a decis să-l temporizăm până a doua zi dimineaţa, când va fi trimis pentru a se interveni. În cursul zilei de sâmbătă, s-a solicitat transfer către UPU Târgu Jiu. S-a refuzat. Nu ştiu să vă spun motivul. Ulterior, a refuzat cazul şi medicul de gardă, de la Chirurgie. Am solicitat transfer şi prin Serviciul de Ambulanţă, dar au refuzat pe motiv că nu este avizul de la Târgu Jiu, că ei nu pleacă dacă nu au avizul de acolo”, a explicat Alin Efrim, managerul Spitalului Municipal Motru.
Efrim a explicat şi de ce intervenţia nu a fost posibilă la Motru: „Nu operaţia în sine era o problemă, ci faptul că pacientul în sine necesita terapie intensivă. Noi nu avem personal anestezist, să avem gardă pe Terapie Intensivă. Vom face o anchetă internă. Știu că şi DSP face investigaţii. Ce se putea face în plus, era să se anunţe Ministerul Sănătăţii că nu se reuşeşte obţinerea acestui aviz”.
Verificări se fac şi la unitatea medicală din Târgu Jiu. Directorul medical Costinel Popescu a explicat că nu s-a refuzat cazul, ci medicii au căzut de comun acord să rămână pacientul la Motru încă două zile, fără să-i fie pusă viaţa în pericol. „Vineri, sâmbătă, duminică, doctorul Zavate ar fi hotărât ca pacientul să fie transferat la un spital unde se poate interveni specific în asemenea cazuri. Era nevoie de o amputaţie de urgenţă. Ulterior, doctorul Zavate ar fi luat legătura cu linia de gardă de la Chirurgie. Domnul doctor Băleanu, nu că ar fi refuzat practic transferul, dar, după discuţia pe care a avut-o cu domnul doctor Zavate, aşa au ajuns la concluzia că dacă pacientul putea să fie stabilizat, temporizat, cu nişte manevre minime, nu amputarea ambelor membre. Adică putea să fie temporizat o zi, două. Putea să hotărască un transfer. Stabilise transferul, dar după această discuţie, probabil s-au înţeles şi pacientul a fost reţinut cu îngrijirile minime care s-au acordat la Motru”, a fost explicaţia lui Costinel Popescu.
Familia bătrânului a depus deja plângere la Parchet. Cazul va fi anchetat şi de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj.