Stiai ca platformele web pentru copii sunt construite diferit?
Milioane de copii de pe intreg pamantul folosesc internetul si alte milioane se alatura acestui mediu in fiecare an. Exista o multitudine de site-uri web si aplicatii ce vizeaza in mod special copiii sau adolescentii, oferind continut educational sau de divertisment. In cazul site-urilor care nu se adreseaza acestei categorii in mod expres, pot dispune insa de o sectiune specifica ‘coltului copiilor’.
Studiile arata ca cele mai multe platforme online sunt vizitate de utilizatorii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani, fiind tocmai perioada in care curiozitatea acestora atinge cote maxime.
Schimbarile ce se produc in timp
Multe aspecte referitoare la utilizare nu se schimba prea mult in timp. De exemplu, metodele cele mai eficiente de a structura un meniu sau cat de multe elemente trebuie sa contina acesta sunt aceleasi de la an la an, deoarece astfel de intrebari legate de interfata utilizatorului sunt determinate mai mult de caracteristicile si limitarile creierului uman, decat de schimbarea tehnologiei.
Un lucru important de notat, este ca din publicul adult - oricine intre 20 si 80 de ani, 80% dintre utilizatori vor ramane neschimbati dupa cativa ani. Copiii insa, sunt o alta poveste. Timpul petrecut de copii pe computere si dispozitive mobile a crescut substantial in fiecare an. Adoptarea dispozitivelor mobile a dus la utilizarea internetului de catre copii de la o varsta foarte mica. In SUA, 98% dintre copiii cu varstele cuprinse intre 0-8 ani aveau tableta sau telefon in 2017.
Puse impreuna, aceste observatii implica o atentie sporita asupra felului in care proiectam o interfata pentru un site sau aplicatie ce vizeaza copiii.
Se opteaza pentru functii ce necesita actiuni simple
Copiii sub 5 ani, au abilitati motorii reduse si acest lucru necesita interactiuni fizice foarte simple pe ecranele tactile. Pentru cei cu varsta de 6-8 ani, abilitatile le vor permite efectuarea unor gesturi de baza, cum ar fi click-uri si utilizarea tastelor simple, precum space, enter sau tastele de navigare. Odata ajunsi la 9-11 ani, ei vor fi capabili sa utilizeze un site, aproape ca un adult.
Integrarea imaginilor si personajelor interactive
Copii mici, asteptari mari. Copiii petrec mult mai mult timp in fata telefonului sau calculatorului decat o faceau altii acum 10 ani. Au mai multe posibilitati de a-si da seama de modurile in care lucrurile pot si ar trebui sa functioneze online. Ei se asteapta sa poata atinge si sa interactioneze cu personajele si imaginile dintr-o interfata, atat pe touch-screen, cat si pe ecranele desktop.
Sa ne punem in mintea unui copil pentru un moment, cum ati reactiona daca nu ati reusi sa interactionati cu personajul prezent pe interfata? Cu siguranta ati fi dezamagiti. Copiii se asteapta ca site-urile sau aplicatiile sa aiba animatii si sa redea sunete.
Este important sa va asigurati ca aceste functii sunt usor de activat. Nu va fi in avantajul vostru daca ei vor petrece minute in sir incercand sa porneasca sunetul aplicatiei voastre sau sa interactioneze cu un personaj, intr-un final vor renunta.
In ciuda asteptarilor, copiii nu vor avea acelasi grad de dezamagire cu cel al adultilor, daca site-ul accesat nu functioneaza corect sau este dificil de navigat. Ei se frustreaza cand desenele lor animate nu ruleaza cum trebuie, desi sunt obisnuiti cu jocuri care nu functioneaza, considerand-o o eroare sau ca, pur si simplu, nu stapanesc cunostintele necesare pentru a-l face sa mearga. In aceasta situatie, nu vor ezita sa caute alt site, mai usor de utilizat si rapid.
Linkurile text sunt inlocuite cu butoane
Cei mai multi copii gasesc mult mai usoara navigarea de pe o tableta sau telefon. Abilitatile lor de baza nu sunt inca bine dezvoltate, deci cu cat butoanele sunt mai mari, cu atat le va fi mai usor sa interactioneze cu ele.
Voice-off pentru naratiune
Utilizatorii pe care ii vizati nu stiu inca sa citeasca, asadar voice-off ul ii poate ajuta sa inteleaga unele actiuni. Bineinteles, trebuie sa va asigurati ca functia se poate activa sau dezactiva, caci puteti avea vizitatori care pot citi si intelege informatiile. Este demonstrat ca imaginile si videoclipurile sunt atragatoare pentru copii, deci folositi-va de acestea pentru a spune o poveste.
Motor de cautare optimizat pentru copii
Inainte de a scrie, ei invata sa citeasca. Prin urmare, este cea mai mare problema pe care designerii web o intampina cand au incep procesul de creare a site-ului web. Implementarea barei de cautare duce la imbunatatirea experientei utilizatorilor. Asigurati-va ca rezultatele afisate sunt intr-un format simplu. Va puteti ajuta de imagine pentru a intari rezultatul cautarii si a incuraja utilizarea casetei de cautare.
Concluzie
Cand se creeaza un site web pentru copii cu varste intre 3-12 ani, este foarte important sa intelegeti pe deplin diferentele despre cum utilizeaza acestia internetul, in comparatie cu adolescentii si adultii. Cei mici nu sunt la fel de intelegatori precum adultii, asadar este mult mai probabil sa paraseasca site-ul sau aplicatia cand aceasta nu functioneaza asa cum se asteptau ei.