Ce temperaturi negative afectează pomii în luna aprilie!

Primăvara este uneori capricioasă iar planurile naturii nu se potrivesc cu cele ale pomicultorilor. Episoadele de temperaturi scăzute din aprilie și înghețurile de primăvară pot avea un impact devastator asupra pomilor fructiferi.
După perioada de repaus vegetativ din iarnă, pomii fructiferi intră într-o fază activă de dezvoltare odată cu încălzirea vremii. Apar mugurii florali, apoi florile și în cele din urmă se formează fructele. În această etapă, plantele își pierd capacitatea de a rezista la temperaturi scăzute și sunt extrem de vulnerabile.
Există o gamă de temperaturi la care se produc daune, din ce în ce mai mulți muguri și flori fiind afectați la temperaturile din ce în ce mai scăzute.
Este posibil ca înghețul să afecteze doar unele dintre flori, cum ar fi cele mai dezvoltate sau cele situate în partea de jos a pomului.
În stadiul de înflorire sau în apropierea acestuia, temperatura critică este cam aceeași pentru aproape toate speciile de pomi. O valoare de -2°C va duce la o pierderi de aproximativ 10%, iar o temperatură de -4°C sau mai scăzută, cum s-a anunțat în aceste zile în Gorj, duce la pierderi de 90%, după cum anunță meteo-radar.ro.
În cazul unui îngheț produs în condiții de cer senin și vânt calm, florile și fructele din vârful copacilor vor fi mai puțin afectate decât cele din partea joasă a pomilor.
Pe lângă pomii fructiferi, temperaturile scăzute pot afecta grav și răsadurile de legume, vița-de-vie, unele plante ornamentale sau chiar gazonul abia înverzit.
Pentru a preveni daunele, este esențială monitorizarea prognozelor meteo și aplicarea unor măsuri de protecție, precum acoperirea plantelor cu folii speciale anti-îngheț, folosirea unor surse de căldură localizată sau irigarea controlată în timpul nopții pentru a preveni scăderile bruște de temperatură.
Vizualizări: 1,669
Distribuie Trimite pe WhatsApp