Banii pentru zidul din Negomir, pierduţi prin faxuri şi telefoane

Mai multe familii din Artanu, comuna Negomir, nu mai au somn de când malul de pământ a ajuns aproape de casele lor. Două dintre aceste familii vor renunţa la unele dintre construcţii permiţând astfel construirea unui zid de sprijin. Oamenii vor fi evacuaţi astăzi. Oricum, primarul din localitate, Ion Gruescu, s-a lăsat ieri pe mâna senatorului Ion Ruşeţ, care promisese rezolvare. Cele două milioane de lei necesare pentru construirea unui zid de sprijin s-au pierdut ieri printre faxuri şi telefoane liniştitoare.

Prefectul Liviu Andrei a declarat că a trimis fax la prima oră la Bucureşti pentru a solicita fondurile, iar în acelaşi timp şi senatorul Ruşeţ promitea că proiectul va ajunge în şedinţa de Guvern.  Şedinţa a avut loc, dar proiectul nu a ajuns pe ordinea de zi. Următoarea şedinţă va fi săptămâna viitoare.

Administraţia locală pare să se fi obişnuit cu alunecările de teren astfel că nu provoacă nicio reacţie. Ieri, două persoane importante din judeţ, prefectul şi unul dintre senatori, s-au bătut cu pumnii în piept că fac rost de banii pentru oprirea pământului ce se prăvăleşte peste oameni. „Reprezentanţii Prefecturii Gorj au trimis proiectul prin fax la Guvern, însă nu a ajuns la timp pentru a fi aprobat în şedinţa de Guvern. Am vorbit cu senatorul Ion Ruşeţ, care se află la Bucureşti, care a purtat discuţii pe această temă cu ministrul Administraţiei şi Internelor care l-a asigurat de tot sprijinul în această privinţă”, a mai spus primarul din Negomir, Ion Gruescu.

Situaţia este gravă

Membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Negomir au considerat că cel mai bine pentru siguranţa oamenilor este ca mai multe anexe din gospodăriile care sunt mai aproape de malul de pământ să fie demolate în această dimineaţă pentru a se construi un zid de sprijin care să împiedice înaintarea valului de pământ. De asemenea, comisia a mai stabilit şi  construcţia unui drum de acces în aceea zonă, care să treacă prin cele două gospodării. „Am stabilit să luăm măsuri de urgenţă, vom începe să demolăm anexele gospodăreşti, să facem cale de acces şi vom purcede potrivit legii la procedurile legale pentru a înlătura sau a diminua cât se poate de mult efectele acestui dezastru”, a precizat Ion Gruescu, primarul comunei Negomir.

„Situaţia este destul de complicată. Dealul se prăbuşeşte din ce în ce mai mult, în câteva ore pământul avansează. Decât să avem alte surprize neplăcute, mai bine trecem la distrugerea anexelor”, a spus Gheorghe Cauc, inginerul agronom din cadrul Primăriei Negomir. 

Localnicii acceptă demolarea, dar pun condiţii

Oamenii şi-au dat avizul verbal pentru demolarea anexelor, iar azi urmează să facă acest lucru şi în scris. Condiţia este ca acestea să fie reconstruite după realizarea zidului de sprijin. „Eu nu am nimic împotrivă. Dar vreau ca după aceea să fie refăcute la loc. Asta e singura cerinţă pe care o am. Le-am construit pentru că aveam nevoie de ele”, a precizat Constantin Blidaru, proprietarul.

Deocamdată, oamenii din Artanu nu vor fi evacuaţi din locuinţe. Primejdia ca valul de pământ să avanseze este cu atât mai mare cu cât astăzi sunt anunţate ploi de către Agenţia Naţională de Meteorologie.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: