Bani pentru unul dintre cele mai importante proiecte pentru Târgu Jiu

Introducerea operelor lui Brâncuși în UNESCO ar putea aduce bani de la Guvern pentru realizarea Planului Urbanistic General, un capitol la care Primăria Târgu Jiu e cu materia mult în urmă. Cu un deceniu în urmă, mai exact. La Ministerul Dezvoltării, se discută despre posibilitatea de a sprijini Primăria Târgu Jiu cu finanțarea PUG-ului.

În prezent, în Târgu Jiu încă este în vigoare PUG-ul din 1998, care a mai fost prelungit până în 2026. Deși documentele sunt expirate și nu mai corespund cu realitatea din teren, municipalitatea nu a reușit în ultimii ani să contureze un Plan Urbanistic General nou. 

Problema a fost ridicată în cadrul unei ședințe care a avut loc la Ministerul Dezvoltării, unde s-a discutat despre reglementarea urbanistică a sitului UNESCO de la Târgu Jiu, ce ar trebui să protejeze și să pună valoare operele lui Brâncuși.

La discuții a participat și ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, precum și secretarul general adjunct, Victor Banța. “Au fost discutate aspecte legate de obligațiile ce decurg din clasarea UNESCO, a fost analizat stadiul elaborării documentației, a situației existente la nivelul unității administrativ-teritoriale, fiind stabilite obiectivele generale și specifice, precum și etapele următoare necesare accelerării procesului de planificare și promovare spre aprobare a documentației urbanistice, dar și elemente specifice legate de valorificarea unor valori de patrimoniu, context în care a fost constituit și un grup operativ de lucru care va monitoriza periodic atingerea obiectivelor. 

De asemenea, având în vedere schimbarea de statut provenită prin clasarea UNESCO a Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor”, vor fi realizate analize cu privire la posibilitatea de a sprijini  municipiul Târgu Jiu cu finanțarea planului de urbanism general, care, în conformitate cu legislația specifică, va fi aprobat prin Hotărâre a Guvernului. Demersul de reglementare urbanistică și planificare a acțiunilor va conduce la o gestiune durabilă a teritoriului, favorabilă creșterii calității vieții comunității locale, stimulării economice și promovării turismului”, anunță Ministerul Dezvoltării. 

Ansamblul Calea Eroilor a intrat în Patrimoniul Mondial, în această vară.

Vizualizări: 1,014

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: