Atenție șoferi! Apa tonică iese pozitiv la DrugTest

Numeroase alimente sau băuturi, aparent inofensive, pot genera un rezultat pozitiv la testele rapide antidrog efectuate de Poliție. Un exemplu este apa tonică ce iese pozitiv la DrugTest iar șoferii care o beau riscă să rămână fără permis.

DrugTest-ul este o modalitate rapidă de verificare a șoferilor privind consumul de droguri sau alte substanțe interzise.

Testele rapide antidrog efectuate de Poliția Română au generat ample dezbateri în ultimul an. Autoritățile s-au văzut obligate inclusiv să modifice legea circulației, pentru a evita situațiile în care șoferii rămâneau fără permis luni de zile, fără a fi vinovați.

Acum, doar în urma analizelor de laborator se va stabili cu certitudine dacă respectivul conducător auto a consumat droguri, a ingerat medicamente periculoase sau dacă testul a fost fals-pozitiv.

Statistic, aproximativ 20% din testele rapide antidrog efectuate de polițiști s-au dovedit a fi fals-pozitive, a informat ProMotor. Adică, analizele de sânge au demonstrat că șoferii respectivi nu aveau în organism droguri sau substanțe interzise.

În multe situații, șoferii care au avut un rezultat fals-pozitiv la DrugTest au spus că au consumat diverse dulciuri, sucuri sau mâncăruri. Iar medicii au confirmat că există alimente care te pot lăsa fără permis, fiindcă există riscul să genereze un rezultat pozitiv la testele rapide antidrog.

O cunoscută clinică privată din România a publicat o listă cu alimentele care pot ieși pozitiv la DrugTest: Semințele de mac pot conține urme de morfină și codeină, care pot fi detectate în testele antidrog ca opiacee; Băuturi tonice cu chinină, consumate ca răcoritoare sau mixate în cocktailuri, pot genera rezultate pozitive pentru amfetamine în testele antidrog; Brânzeturile conțin un aminoacid foarte important care are o structură asemănătoare cu amfetamina, ce poate pozitiva testul antidrog

„Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină. La un eventual DrugTest, chinina, care este în apa tonică poate da un rezultat fals-pozitiv la amfetamină”, a explicat medicul Cristian Paparau.

Acesta a mai spus că testul antidrog ar putea ieși pozitiv chiar și la câteva ore de la consumul băuturii. Și, chiar dacă analizele de laborator vor confirma că șoferul este nevinovat, acesta tot va rămâne o perioadă fără permis.

Vizualizări: 323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: