Asociația Arca Lex implementează proiectul ”Elevul și Legea”

Proiectul este cofinanțat din bugetul județului Gorj pe anul 2023 și se derulează în școli și licee din județul Gorj, în baza parteneriatelor încheiate între Asociație și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, precum și cu instituțiile de învățământ, și constă în seminarii interactive ce au ca obiective:

- să ofere elevilor cunoștințe de bază despre ce înseamnă legea și statul de drept, drepturile și îndatoririle pe care le au în școală, în familie și societate;

- promovarea responsabilității sociale și civice, respectiv dezvoltarea unei atitudini pozitive a elevilor față de lege, creșterea încrederii în instituțiile de aplicare a legii și încurajarea implicării active în problemele sociale și comunitare.

Cu aceste ocazii, elevii învață principiile statului de drept, ce este legea, ce este o faptă penală, ce înseamnă autoapărarea și limitele ei, faptele antisociale frecvent întâlnite în mediul școlar și sancțiunile prevăzute de Codul Penal pentru acestea.

În cadrul proiectului sunt organizate ateliere în care elevii de ciclu gimnazial și liceal, pe baza cunoștințelor asimilate, simulează participarea la procesul de inițiere, adoptare și punere în aplicare a unei legi menite să le ofere o școală mai sigură.

Pentru elevii din ciclul primar, sunt organizate expoziții tematice cu planșe foto ce prezintă faptele antisociale cele mai des întâlnite în mediul școlar, răspunderea minorilor și măsurile sancționatorii aplicabile acestora.

Până în prezent au fost realizate astfel de activități la Școlile Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu” (Târgu-Jiu), Sâmbotin (Schela), Dănești, precum și la Clubul Sportiv Karate Kyokushinkai din Târgu-Jiu (ultimul împreună cu cadre ale Inspectoratului de Poliție Județean Gorj), beneficiari direcți fiind 292 de elevi.

După vacanța care tocmai a început, proiectul va continua la Școlile Gimnaziale ”Sfântul Nicolae” și ”Constantin Săvoiu” (Târgu-Jiu), precum și la Colegiul Tehnic nr. 2 și Liceul Teologic, ambele din Târgu-Jiu.

Lista rămâne deschisă pentru toate instituțiile de învățământ gimnazial și liceal, precum și pentru cluburile sportive și organizațiile de tineret din județul Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 728

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: