Pictori din Italia și Lituania, la Târgu Jiu
Șapte artiști din România, Lituania și Italia participă la Tabăra Internațională de Pictură, Atelierele "Brâncuși". Fiecare va realiza cate două lucrări ce vor intra în patrimoniul municipiului Târgu Jiu. Deschiderea taberei a fost și ocazia artiștilor de a vorbi despre înființarea unui muzeu de artă modernă.
La fel ca anul trecut, artiștii caută inspirație la Rânca, acolo unde vor rămâne pe parcursul taberei. Vasile Fuiorea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) Târgu Jiu, este curatorul ediției de acest an. Artistul a invitat artiști din țară și străinătate la această tabără. Este vorba de Anita Monoscalpo din Italia, Lena Khvichia din Lituania, Florin Gheorghiu de la filiala Târgu Jiu a UAP, Sorin Iosub din filiala Timișoara a UAP, Maria Balea din filiala Arad a UAP. Artiștii vor fi remunerați cu câte 500 de euro.
Vor muzeu de artă modernă
Tabăra se va încheia în data de 31 august, cu un vernisaj al operelor realizate de artiștii participanți. În deschiderea taberei de pictură, artiștii gorjeni au subliniat importanța realizării unui muzeu al artei contemporane la Târgu Jiu. "Scopul acestei tabere este de a îmbogăți partimoniul cultural al municipiului Târgu Jiu și în perspectivă municipalitatea să organizeze un muzeu de artă contemporană. Sunt foarte multe voci care îl cer, pe lângă ideile de a avea proiecții cu opere brâncușiene, de ce nu ar exista niște săli care să găzduiască operele rezultate din aceste tabere de creație, de sculptură și pictură?", se întreba Vasile Fuiorea.
Autoritățile locale transmit că înființarea unui astfel de muzeu depinde de Ministerul Culturii."Există o idee, am lansat-o cu ceva timp în urmă. Nu pentru un muzeu de artă contemporană, ci modernă, la Târgu Jiu, pe ideea că există deja o lege de înființare a unui muzeu Brâncuși la Târgu Jiu. Este o propunere făcută Ministerului Culturii, așteptăm ca Ministerul Culturii să se pronunțe în acest sens", a comentat Doru Strâmbulescu, director Centrul "Brâncuși".