Plantează soiuri rare de ierburi medicinale şi fructe

Plante extrem de rare, de care mulţi dintre gorjeni nu au auzit, pot fi găsite în grădina familiei Pavel, din Stoina. Dumitru Pavel are 54 de ani şi este profesor la Târgu Cărbuneşti, dar marea sa pasiune este cercetarea în agricultură. În timpul liber, alături de soţie, plantează soiuri extrem de rare. Cei doi trăiesc din cultivarea legumelor, pe care le vând în faţa porţii, dar marea plăcere rămâne plantarea unor soiuri mai puţin cunoscute în zona noastră.

Unul dintre pomi rari care se găsesc în curtea familiei Pavel este moşmonul. Fructele coapte în anotimpul iernii dezvoltă arome complexe unice dacă sunt în copac după ce frunzele au căzut şi a dat îngheţul. Moşmonul este astringent şi, în cazul în care este tare, se lasă în copac la copt până se înmoaie. Când începe să se coacă, moşmonul are o culoare asemănătoare cu cea a zahărului brun. Fructul se mai foloseşte şi la pregătirea conservelor, la siropuri, tarte şi jeleu. În Europa este servit în restaurante ca desert de iarnă, fiind prăjit în unt şi cuişoare.

În fiecare săptămână, soiuri noi

Ceaiul făcut din fructele de moşmon este bogat în beta-caroten, vitamina B1, vitamina C, calciu şi fier. Este bun pentru ficat, pentru rinichi şi pentru vedere. Dar aceasta nu este singura plantă rară din grădina gorjeanului. Dumitru Pavel, de profesie inginer zootehnist, are în grădină şi fructe de goji, ale căror efecte extraordinare sunt deja cunoscute.

În grădina familiei Pavel găsim mai multe soiuri de zmeur, mur fără ţepi, cătină, coacăze negre dar şi scoruş negru. Despre scoruşul negru, Pavel spune că este foarte rezistent la frig şi secetă. “Se dezvoltă foarte bine şi este foarte rezistentă. Aronia se poate cultiva şi la câmpie şi la deal cu condiţia să aibă prezentă lumină naturală o bună parte din zi, adică, de exemplu, pe dealuri puţin umbrite este posibil să meargă mai greu decât într-o zonă luminoasă”, spune Dumitru Pavel, despre scoruş negru.

Târnostivul şi alunul se regăsesc şi ei în grădina familiei Pavel. Profesorul de 54 de ani spune că încearcă în fiecare săptămână diverse soiuri care să se potrivească la pământul din zonă dar şi la temperaturile de la noi. Dumitru Pavel spune că pasiunea pentru cercetare şi agricultură îl face să stea toată ziua printre plante şi pomi. Profesorul mai spune că români ar trebui să muncească pământul, care oferă multe satisfacţii, decât să se plângă că nu au viitor în ţară.

Galerie foto




Vizualizări: 3,676

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: