Spaniolii, la plantat de şofran pe terenuri din Bustuchin!
Plantarea şofranului se face în aceste zile la Bustuchin, acolo unde investitori spanioli au pus la punct prima plantaţie de acest gen din Gorj. Prima plantaţie a fost anul trecut, o plantaţie de probă, pentru a vedea cum se comportă pe terenurile noastre. Miercuri, 14 localnici, angajaţi de spanioli, au plantat 300 de kg de şofran, alături de ei fiind şi cei trei spanioli care coordonează afacerea. Spaniolii au creat o cooperativă care se numeşte Valea Amaradiei- Catalunia şi intenţionează să facă bani frumoşi din şofranul recoltat din Gorj.
În comuna Bustuchin, prima cooperativă agricolă formată din cetăţeni străini din Madrid şi Barcelona au cultivat prima producţie de şofran. Fermierii care s-au asociat au plantat acest condiment care le-ar putea aduce venituri de aproape 8.000 de euro la kilogram, dacă îşi vor vinde recolta în ţările din Uniunea Europeana. Primarul localităţii, Ion Ciocea, afirmă că preşedintele cooperativei Agricole „Valea Amaradiei – Catalunia”, este de 25 de ani preşedintele unei cooperative în Catalunia. Edilul este mulţumit deoarece pământul s-a pliat cu această plantă. Impresionant este că şofranul a rezistat pe timp de iarnă şi s-a comportat foarte bine la temperaturile şi condiţiile meteo de la noi.
8000 de euro un kilogram
Cooperativa Agricolă Valea Amaradiei-Catalunia are 26 de membri fondatori din Bustuchin, Roşia de Amaradia, Hurezani şi patru spanioli din Madrid, Barcelona. Primarul localităţii susţine că şofranul poate fi vândut în ţările europene şi cu circa 8.000 de euro kilogramul.
Miercuri au fost şi plantări. În primă fază au fost plantate 300 de kilograme de către 14 oameni. Cooperativa de la Bustuchin este prima de acest gen din judeţul Gorj. Nici în ţară nu sunt prea multe astfel de asocieri. Șofranul este un condiment foarte scump deoarece pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130.000 şi 250.000 de flori. Fiecare floare, care înfloreşte doar o dată pe an, timp de o săptămână, produce 3 stamine care trebuie culese delicat cu mana, apoi uscate.
Șofranul acționează benefic asupra inimii, a aparatului respirator, este un antioxidant natural, contracarând formarea tumorilor. Totodată, are proprietați anitinflamatorii (tincturi), fiind și un bun digestiv.