Târgujian, câştigător de trofee cu găini de rasă!
Târgujianul Marian Florin a ales să îşi dedice timpul creşterii de găini, dar nu de orice fel, ci de rasă. Acesta se numără printre puţini crescători români de Mătase Japoneză, găinuşe făcute remarcate nu doar prin aspectul lor ce încântă privirile, ci şi prin carnea considerată o delicatesă în restaurantele mari ale lumii. Aşa se face că Marian Florin s-a hotărât, de mai bine de 5 ani, să pună bazele unei crescătorii serioase de 6 varietăţi de găini precum: Alba, Paint (sau dalmaţian), Splash, Negru, Albastru şi Silver. Minunăţiile înaripate i-au adus târgujianului şi o serie de trofee. Marian participă cu galinaceele la campionatele judeţene, dar şi naţionale.
Târgujianul s-a îndrăgostit pur şi simplu de această rasă de găini, în urmă cu 5 ani, iar pe lângă exemplarele de Mătase Japoneză, crescătorul de galinacee din Târgu-Jiu mai deţine şi rasele Brahma Herminat Deschis, Wyandotte Somon Pitic. „Acum 5 ani am văzut pentru prima dată cum arată o găină dintr-o rasă specializată. Până atunci pot spune că nu avem noţiunea de găini de rasă. După ce am văzut cum arată o Mătase Japoneză, o Brahma, pur şi simplu mi-am dat seama că asta îmi doresc să cresc. Primele exemplare pe care le-am avut au fost din rasa Plymouth Rock, după aceea au venit celelalte. Aşa am descoperit că găinA nu este doar aceea care stă în gospodăria oamenilor, ci poate fi mult mai mult decât atât. Dacă e crescută cu multă grijă, sunt foarte prietenoase”, a declarat, pentru stiriagricole.ro, Marian Florin. Crescătorul de galinacee si-a pus la punct informaţiile despre micuţele păsări. Cunoştinţele despre perpetuarea speciei Mătase Japoneză trebuie puse în aplicare cu mare grijă. Astfel, pentru a înmulţi puii de Mătase Japoneză, crescătorii organizează în fiecare an familii cuprinse din două găini şi un cocoş sau chiar şi din 4 găini şi un cocoş. Producţia medie de ouă pe an este de 120, găinile din rasa Mătase Japoneză nesistând ouatul nici pe perioada sezonului rece. Carnea şi ouăle micuţelor înaripate au proprietăţi organleptice deosebite, fiind considerate delicatese veritabile în restaurantele extravagante din lume.
Criterii stricte pentru competiţii
Cei care doresc să îşi prezinte păsările în cadrul expoziţiilor trebuie să fie atenţi de asemenea şi la caracteristicile exemplarelor destinate împerecherii. „Găinile de Mătase japoneză sunt printre cele mai bune mame din toate rasele. Au un instinct matern deosebit de dezvoltat. De asemenea, datorită penajului, care e mai degrabă un puf, au capacitatea să păstreze foarte bine căldură. Necesită o boxă separată unde stau 2 găini să spunem, fără cocoş. Important e să le păstrezi adăpostul curat, să ai adapatori speciale, puse la o anumită înălţime, pentru a-şi introduce doar ciocul când se hidratează, nu toată barba, mai ales dacă le pregăteşti pentru concursuri”, a mai spus crescătorul. Şi în ceea ce priveşte participarea la concursurile de galinacee, crescătorii urmăresc frecvent numeroase criterii de selecţie, pentru a se asigura că exemplarele lor se apropie cât mai mult de standardul rasei. „Sunt foarte multe criterii care se urmăresc. Unul este ca exemplarul să aibă toate cele 5 degete, iar ultimele 3 să formeze un unghi perfect. E un criteriu foarte strict”, explică Marian Florin. Târgujianul Marian Florin şi-a propus ca, la anul, să participe la Expoziţia europeană de păsări de rasă (Danemarca) şi la Campionatul Cluburilor de Mătase Japoneză din Franţa. „Îmi doresc mult ca şi în România să existe tot mai mulţi crescători care să aibă multiple varietăţi de Mătase Japoneză, deoarece sunt unele dintre cele mai frumoase păsări de rasă din lume”, a mai spus crescătorul. Preţul unui exemplar de Mătase Japoneză variază între 100 lei şi 500 lei (de la 4 luni în sus). Anumite exemplare pot ajunge să fie vândute chiar şi cu 1.500 de euro.