Ei sunt gospodarii din Mușetești. Şi-au dezvoltat afacerea cu fonduri europene!
Familia Stăncioi din comuna Mușetești a dezvoltat în satul Grui o fermă de vaci cu 40 de capete. Oameni gospodari și muncitori, membrii familiei Stăncioi a pornit la drum în 2013 cu doar cinci vaci. Astăzi are 40 de animale pe care le crește în condiții europene, deşi statul nu-i prea ajută, spune fermierul. Nemulțumirile sunt mari și sunt legate în primul rând de subvenționarea animalelor și de prețul laptelui. Cu toate acestea, familia Stăncioi nu dă înapoi și are planuri mari de extindere a exploatației.
Ion Stăncioi, soția acestuia dar și băiatul familiei au pus în urmă cu doi ani bazele unei ferme de vaci care le asigură azi un trai decent. Muncesc din greu, de dimineața până seara, pentru că animalele nu sunt ușor de întreținut iar munca la câmp pentru asigurarea bazei furajere este printre cele mai istovitoare. A plecat de la cinci vaci iar în 2013, fiul acestuia s-a gândit că ar trebui să acceseze un proiect pe fonduri europene pentru a-și mări exploatația. Astăzi crește peste 40 de vaci și viței în condiții europene deși a primit abia prima tranșă din proiectul de 40.000 de euro. ”Din prima tranșă am făcut o modernizare a grajdului și urmează să facem și un depozit modern de gunoi din a doua tranșă. Cea mai mare parte din bani am investit-o tot în animale și în teren. Problema investiției pe teren este foarte riscantă pentru că am cumpărat ceva teren și nu pot să fac documente pentru că nu există cadastru și nici titluri de proprietate. Ce pot să vă spun este că la început mi s-a părut mai ușor, acum au început să apară greutățile și pentru că statul nu pune decât piedici”, a spus Ion Stăncioi, fermier din Mușetești. Zootehnia însă nu mai este o afacere la fel de profitabilă ca în anii anteriori, munca este grea, banii sunt puțini iar dezavantajele sunt foarte multe, spune fermierul. Și în privința legislației sunt foarte multe neclarități și asta îi nemulțumește pe crescătorii de animale din țară. Ion Stăncioi muncește de dimineața până seara, la fermă, pe câmp, pe utilaje, la început a fost mai ușor spune bărbatul, acum toate sunt mai complicate și necesită mai mult timp. ”Crescătorii de animale mai întâmpină o mare problemă, aceea a desfacerii. Dacă creștem vaci de carne nu avem unde vinde vițeii și dacă se găsesc cumpărători, toți vor pe un preț de nimic. Dacă creștem vaci de lapte nu avem unde să-l dăm. Ni se strică și pierdem bani”, mai spune bărbatul.
EMISIUNE
Despre cât de profitabilă mai este o afacere în zootehnie dar și despre problemele cu care se confruntă fermierii discutăm vineri seara, de la ora 19.00, la Accent Tv, în cadrul emisiunii ”Despre noi, oamenii”.