Anchetă pentru terenul sintetic de la Pandurii
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj face verificări în privinţa modului în care a fost reamenajat terenul 2 de joc pe care Pandurii vrea să îl folosească din această vară pentru a disputa partidele de acasă din Liga a II-a la Târgu Jiu, nu la Motru, cum s-a întâmplat anul trecut.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Ion Lazăr, a confirmat faptul că, în urma discuţiilor apărute în spaţiul public pe această temă, poliţiştii s-au autosesizat şi fac verificări pentru a vedea dacă s-a comis sau nu vreo ilegalitate. Până la deschiderea unui eventual dosar penal mai este cale lungă.
Important este că, la ora actuală, Pandurii are terenul amenajat cu suprafaţă sintetică de joc, clubul fiind în aşteptarea observatorilor de la Federaţia Română de Fotbal care vor da verdictul final în privinţa omologării acestuia ca fiind apt sau nu pentru desfăşurarea partidelor din Liga a II-a.
Poliţia nu s-a sesizat, în schimb, în privinţa milioanelor de euro care au dispărut de la Pandurii între 2014 şi 2016, clubul ajungând în situaţia de insolvenţă şi chiar de faliment. Nimeni nu a verificat nici cum s-a ajuns la distrugerea acestui teren care până în 2014 era deja amenajat şi folosit pentru antrenamente sau diferite partide ale juniorilor. O firmă de casă a şefilor din Complexul Energetic Oltenia a încasat la vremea respectivă bani buni pentru a decoperta terenul, suprafaţa de joc fiind până luna aceasta o parcare a celor care nu găseau pe unde să îşi lase maşinile cât mai aproape de zona centrală a oraşului.
Refăcut pe bani puţini
Amenajarea terenului 2 s-a făcut în cursul acestei luni de 3-4 angajaţi ai clubului, care, fără prea mari cheltuieli, au reuşit să transforme un teren viran într-o suprafaţă de joc pe care în special copiii de la grupele din cadrul Pandurii şi-o doreau foarte mult amenajată.
Noua suprafaţă de joc este amenajată lângă noul stadion cu care Viorica Dăncilă se laudă că este deja gata, deşi pentru finalizarea investiţiei se aşteaptă de luni bune după câteva milioane de euro. Banii de la Guvern întârzie însă să apară aşa cum nu au mai venit nici cei de la Federaţia Română de Fotbal promişi pentru reamenajarea acestei suprafeţe de joc. Discuţii pe această temă s-au purtat la începutul anului, când şefii FRF erau în campanie electorală internă, după realegerea lui Burleanu subiectul fiind complet abandonat.
„Prioritatea” din acte
Pe 10 ianuarie, Primăria Târgu Jiu transmitea administratorului judiciar de la Pandurii o adresă prin care menţiona că intenţionează să amenajeze „în regim de urgenţă” terenul 2 ca teren sintetic de antrenament pentru a fi utilizat în principal de grupele de juniori ale clubului, copiii fiind nevoiţi să facă deplasarea în diferite localităţi din judeţ pentru a se putea antrena. În aceeaşi adresă se menţiona că rulourile de gazon sintetic ce urmau să fie folosite pentru amenajarea terenului s-au deteriorat în perioada în care au fost sub sechestrul ANAF. Câteva zile mai târziu, primăria primeşte răspunsul din partea administratorului special de la Pandurii, Marin Golea, aici precizându-se că, din 2015, de la dezafectarea fostei suprafeţe de joc, mulţi dintre copiii legitimaţi la juniori au renunţat la acest sport, deplasarea în alte localităţi afectându-le programul şcolar. Regulamentul Naţional de Licenţiere al FRF impune clubului să asigure grupelor de copii şi juniori o bază de antrenament cu două terenuri în aer liber, finalizarea terenului 2 trebuind să reprezinte „o prioritate”.
Atât de mare a fost „prioritatea”, că până la urmă tot salariaţii de la Pandurii au trebuit să refacă suprafaţa de joc. Terenul a fost din 2014 sub sechestrul pus de ANAF, fiind evaluat la circa 457.500 de lei, în decembrie 2016 Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj comunicând administratorului judiciar de la Pandurii acceptul de folosire a acestuia cu condiţia virării la buget a sumei de 457.500 de lei.
Vor să ceară chirie Fiscului
Între timp, clubul a intrat în insolvenţă şi orice sechestru şi alte măsuri de acest gen au dispărut, ANAF înscriindu-se la masa credală pentru a-şi recupera din restanţe. Oficiali ai clubului vorbesc zilele acestea chiar despre posibilitatea deschiderii unei acţiuni prin care Fiscului să îi fie cerută chirie pentru perioada de câţiva ani de zile în care rulourile de teren sintetic au fost depozitate în spaţii care aparţin Pandurilor.
Şi, în timp ce noul stadion de 20 şi ceva de milioane este gata doar în bilanţul Vioricăi Dăncilă, Pandurii se pregătesc să evolueze de luna viitoare pe terenul sintetic de la Târgu Jiu, dacă acesta va fi omologat de FRF.
Terenul este vizitat deja zilnic de zeci de oameni care se interesează de primele partide pe care gorjenii le-ar putea disputa aici, semn că, în ciuda faptului că Pandurii a fost lăsată, la propriu, de către acţionari să moară de foame, suporterii nu au uitat bucuriile pe care le-au trăit până în 2014 pe fosta arenă din Târgu Jiu.