Cătunele: Pod consolidat cu stâlpi de curent. CE Oltenia, la judecată!
Cetăţenii comunei gorjene Cătunele sunt afectaţi de fosta haldă de steril din localitate. Drumurile de acces către terenurile agricole sunt distruse, iar podurile s-au surpat. Pentru evitarea unei tragedii, autorităţile au amplasat stâlpi de curent care să susţină podurile. În plus, canalul de gardă este colmatat și la fiecare ploaie puternică inundă culturile. Primăria se judecă în instanţă cu CE Oltenia, până acum fără prea mulţi sorţi de izbândă.
CE Oltenia nu mai haldează sterilul de la Cariera Lupoaia în fosta haldă Valea Mănăstirii de circa 15 ani. În urmă au rămas însă drumuri distruse, poduri care stau să pice, dar și un canal de gardă colmatat și plin de buruieni. Acest canal trece pe lângă haldă, prin satele Lupoaia, Valea Mănăstirii, Steic și Valea Perilor, și deversează în râul Motru.
Drumurile de acces spre terenurile agricole au fost distruse, dat fiind faptul că nu s-a intervenit pentru consolidarea lor și pentru realizarea unor șanţuri de preluare a apelor. Mai mult, sătenii au început să pună paie și pământ pe podurile peste canalul de gardă, care nu au parapete și sunt pline de gropi. Canalul s-a colmatat pe alocuri, neintervenindu-se la desfundarea lui și nici la consolidare. La un pod, primăria a pus, de o parte și de alta, câte un stâlp de electricitate pentru a-l sprijini cât să nu se prăbuşească în canal.
Autorităţile locale din Cătunele spun că de ani buni poartă discuţii cu reprezentanţii CE Oltenia, dar nu au găsit înţelegere pentru a face lucrările necesare. Primarul Florinel Țuilă spune că nici primăria nu poate interveni, pentru că nu este proprietar. Cum de bună voie nu s-au înţeles, autorităţile au acţionat CE Oltenia în judecată. „Avem un proces în care am cerut refacerea fostelor drumuri de circulaţie, făcute de strămoșii noştri cu carele. Au cărat piatră ca să le pietruiască, iar compania le-a ocupat cu haldele și exploatările. Canalul de gardă care colectează apa de pe versantul haldei și de pe cel de est al comunei se întinde pe o lungime de 8 kilometri. Se află la baza haldei și este afectat de alunecările din haldă, de colmatări și de acumularea de aluviuni în amonte de podurile care sunt construite peste acest canal construit impropriu, nu după proiect”, a spus primarul din Cătunele.
Speţa s-a judecat la Judecătoria Motru, însă primăria a pierdut procesul. Administraţia locală a făcut recurs, iar acum acţiunea se judecă la Tribunalul Gorj.
Toate aceste probleme nu ar fi existat dacă aceea haldă nu era, mai spun autorităţile. Înainte ca sterilul să fie depozitat la Cătunele, pe acel amplasament trecea râul Motru, care a fost deviat pentru înfiinţarea haldei. „Eu cred că instanţa de la Târgu Jiu va înţelege că nu Dumnezeu le-a dat. Dumnezeu a dat râul Motru și nu halda. A dat ca aceste șanţuri de preluare a apelor pluviale să meargă în râul Motru, să descarce acolo, nu în acest canal de gardă. Dacă nu era canalul, nu era nevoie de poduri. Automat ne dăm seama cine este vinovat de acest lucru. Oamenii sunt afectaţi. Apa iese pe terenurile lor, pe acele poduri nu pot circula cu utilaje, să intre la terenurile agricole. Pe drumuri nu se poate circula”, a explicat primarul Florinel Țuilă.