Localnic din Scoarța: Au tăiat pădurea încât poate ateriza elicopterul
Revoltă a cetățenilor din comuna gorjeană Scoarța după ce o firmă privată a început să taie lemne în pădurea de la Pișteștii din Deal. Localnicii spun că pădurea este tăiată la ras, încât în zonă poate să aterizeze cu ușurință un elicopter. ”Nu cred așa ceva”, spune șeful Direcției Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc, care le reaminteşte localnicilor din Scoarța că pădurea se află în proprietatea statului.
Pădurea din Pișteștii din Deal este administrată de Ocolul Silvic Târgu Jiu. În 2017, pădurarii au marcat arborii pe circa 4 hectare, în vederea tăierii și valorificării acestora. Încă de atunci cetățenii s-au scandalizat, văzând că în unele zone urmau să fie tăiate suprafețe întregi de pădure. Acum, aceştia spun că temerile lor s-au adeverit și că sunt zone extinse de pădure care a fost rasă. ”Au ras arborii, e ca o șosea. Poți să aterizezi cu elicopterul. Au tăiat tot. Au un vagon, dorm acolo. Nu trec cu mașinile prin sat, dacă ar trece s-ar lua oamenii de ei. Cerem directorului Cârstoc să oprească jaful. Nici măcar nu sunt arbori de-ai bătrâni, sunt ca pe mână, e ras, e poiană. Nu s-au băgat decât unde avem titluri, acolo nu s-au băgat. Au tăiat un hectar, dar mai au de tăiat, încă nu au ajuns la ultimul marcat, la Pârâul Fântânii, așa cum îi zicem noi”, a declarat Victor Negoslavu, localnic.
Directorul Direcției Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc, dă garanții că în zonă nu se taie pădurea la ras și că toate lucrările se execută cu respectarea legii. ”Marcările sunt făcute în baza prevederilor legale, pădurea este proprietate publică a statului, administrată de Direcția Silvică Gorj, prin Ocolul Silvic Târgu Jiu. Nu se taie la ras, este o tăiere progresivă și se extrage un anumit număr de arbori, nu în totalitate. Eu nu cred așa ceva, că se taie la ras. Scopul acestor tăieri este de a recolta masă lemnaosă în baza prevederilor amenajamentului silvic, cu respectarea regimului silvic și asigurarea regenerării naturale. Se extrag o parte din arbori, cade sămânţă, din ea cresc puieți și, încet, încet, se regenerează zona”, a comentat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcției Silvice Gorj.
Firma care se ocupă de tăierea arborilor în zona Scoarța a fost contractată de Direcția Silvică Gorj în baza unei licitații. Masa lemnoasă pe picior este valorificată de firma care execută tăierile, iar Ocolul Silvic Târgu Jiu primeşte contravaloarea masei lemnoase. ”Lemnul este al lor, îl cumpără practic de la noi”, a precizat directorul Ovidiu Cârstoc.