A secat cea mai vizitată zona de pe Sohodol. Șeful Salvamont explică fenomenul

A secat o porțiune a râului Sohodolul. N-a mai rămas un strop de apă în zona care era foarte căutată de turiști în special pentru că era o oază de răcoare datorită apei reci care străbătea cheile. Sabin Cornoiu, șeful Salvamont, vine cu explicații.

Seceta a făcut ca apa să dispară. Oamenii sunt sfătuiți să folosească apa de la rețea responsabil și să nu ude grădinile pentru că mai toate sursele de captare sunt la cota de avarie.

Câteva fotografii postate pe Facebook arată peisajul dezolant din Cheile Sohodolului, în special din zona turistică. Acum poți vedea la pas peșterile.

Șeful Salvamont explică fenomenul:  ”Pe acel sector râul are o albie subterana sapata in mii de ani de curgere, iar atunci când are debit mare iese și la suprafața. Dovada sta faptul ca " râul secat" apare câțiva kilometri mai jos, cristalin, rece și la suprafața. Acolo calcarul se sfârșește și râul si-a refăcut drumul doar la suprafața. Al doilea fuior de apa din Sohodol iese chiar în Runcu și cobora la vale formand Jalesul. Fenomenul nu e unic, se întâlnește des în albiile calcaroase. Vreo 10 km mai sus de Cheile Sohodolului, în Cheile Gropului, pe un segment e apa ( Gropul cu apa), apoi, după Toaia dracilor intra tot în stanca, restul cheilor rămân seci ( Gropul sec) iar apare reapare ceva mai jos, ieșind din munte în acele
spectaculoase izbucuri. Mai mult de atât, fenomenul se întâmplă în fiecare an, deci nimic spectaculos”, scrie Sabin Cornoiu.

Vizualizări: 1,844

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: