A dormit trei ore pe noapte pentru a participa la târg
Roxana Ciuncanu din Tismana participă pentru prima dată la un târg al meșterilor populari. A venit la târg cu zeci de icoane pe lemn, pe care le-a realizat în timp record, și asta pentru că s-a hotărât târziu să se alăture meșterilor mai în vârstă decât ea, care au venit la Târgu Jiu din toate colțurile țării. După o lună de zile în care a dormit doar câte trei ore pe noapte, Roxana, în vârstă de 24 de ani, a scos la lumină icoanele. Coloristica acestora, ruptă parcă de pe zidurile mănăstirilor, a început deja să atragă privirile târgujienilor, spre bucuria tinerei, care speră ca munca sa să nu fie în van.
Roxana Ciuncanu se trage de pe plaiurile Tismanei, loc cu multă încărcătură spirituală. Aceeași senzație o emană și icoanele sale, realizate pe lemn. Tânăra de 24 de ani a fost atrasă de pictură încă de mică, acesta fiind și motivul pentru care a urmat un liceu de artă. Concomitent, frecventa cursurile Palatului Copiilor din Târgu Jiu, la cercul meșterului popular Pompiliu Ciolacu. ”Am fost înscrisă la Palatul Copiilor din anul I de liceu. Realizez icoane pe lemn, icoane pe sticlă, sculptură și mai multe. Vreau ca prin icoanele mele, pentru care am muncit zi și noapte, să aduc credinţă în casa oamenilor. Casă fără icoană pare o casă goală, fără suflet”, spune Roxana Ciuncanu. ”Petreci destul de mult timp la realizarea unei icoane, chiar dacă nu are dimensiuni prea mari. Într-o zi trebuie să pui baza pe lemn, formată din aracet şi tifon, după care trebuie să o laşi la uscat. Urmează pictura și se dă o patină pentru a căpăta un aspect de vechi”, menționează Roxana Ciuncanu.
Modele de la Mănăstirea Tismana
Modelele sunt luate de la Mănăstirea Tismana, iar lemnul pe care urmează să fie aplicată se găsește în pădure. ”Modelele de la icoane le iau de obicei de la Mănăstirea Tismana, de unde sunt și eu. Este prima dată când ies cu ele la vânzare. Până acum am făcut pentru prieteni și rude și este pentru prima dată când vin la un târg al meșterilor populari. Lemnul îl găsim prin pădure, mai am un unchi care este tâmplar și îmi alege forme foarte interesante pe care pot să pictez. Nu contează lemnul, ci doar să fie uscat, că altfel crapă. Lemnul nu are o formă exactă, pentru că trebuie să pară rustic. De obicei folosesc buturugă, coajă de copac”, mai menționează tânăra.
SPERANŢĂ
Prima zi de târg a fost interesantă pentru mine. Sunt cu moralul ridicat și vreau să continui, să merg și la alte târguri. Sper ca acesta să fie un început bun.